Център за преразпределение на домашни любимци функционира в Екомузей с Аквариум - Русе.  Тази дейност Екомузея извършва от близо десетина години, като приютява екзотични домашни любимци, търси им домове и хора, които да се грижат за тях, каза в ефира на Дарик радио - Русе Венцеслав Петков - уредник-биолог на музея.

Идеята е да предотврати пускането на животни като червенобузи и жълтобузи костенурки и други екзотични видове сред природата. До момента през музея са минали повече от 100 различни домашни любимеца. Част от тях са костенурки, таралежи, игуани, риби. Сред спасените животни са няколко змии, игуани, папагали и други.

Най-новият обитател в терариума на Екомузея е зелена игуана. 15-годишният Пурко обича да си похапва плодове и зеленчуци. Компания му правят няколко змии, костенурки, гущери и други.

Екомузей с Аквариум в Русе е разположен на четири нива, на които може да се види най-богатата колекция от хоботни бозайници, както и диорами, представящи различни животински видове в реална среда. Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от река Дунав и вливащите се в него реки. Специално внимание в експозицията е отделено на праисторическите животни. Представен е макет на космат мамут  в реални размери. Изложена е и единствената в света най-цялостно запазена долна челюст от друг вид мамут Mammuthus rumanus.

Цялото интервю с Венцеслав Петков чуйте в прикачения файл, за да разберете любопитни истории за екзотичните обитатели, приютени в музея. Как царевичен смок беше спасен в хотел, съжителстват ли агамите и защо не бива да пускате игуана в двора на съседа, например?