Много са промените в живота на българските жени през последните 100 години, но остава непроменено желанието на дамите да са харесвани. Печатни издания от преди век разкриват на какви разкрасителни процедури и модни тенденции се доверяват дамите, разказа в ефира на Дарик радио Толя Чорбаджиева - началник на Държавен архив - Русе. 

Продукти и услуги за разкрасяване, съвети за грижата за кожата и косата навлизат в ежедневието и пълнят страниците на ежедневникът “Русенска поща”, който излиза между 1921 и 1944 година. 

Модата е капризна, както самата природа на жената. Новите тенденции понякога се налагат трудно, но дамите стават все по-еманципирани, обяснява Толя Чорбаджиева.  

Модните препоръките към дамите не подминават и темата за идеалните пропорции. Любопитни са съветите към дамите, за да бъдат привлекателни, но внимателни към своето здраве. 

Независимо обаче от модните тенденции и представи за идеална фигура, жените от онова време, както и съвременните дами, се стремят най-вече да впечатлят силния пол. 

Дори преди век темата за блондинките и брюнетките е достатъчно актуална и повод за проучвания на обществените нагласи, разкриват старите печатни издания, които се пазят в русенския държавен архив.

Полезни съвети не липсват и към мъжете, най-вече за да научат как да впечатлят жените. 

Интервюто с Толя Чорбаджиева чуйте в прикачения файл: