"Цялото законодателство трябва да бъде пренаписано. Всички могат да го напишат, зависи кой ги накара. Правителството и парламентът трябва да ги накарат". Това заяви криминалният журналист Иван Рачев в „Кой говори“ по Дарик радио.

„Ние нямаме система. Според мен поне от 20 години се говори за реформа в юридическото образование, нещата вървят от зле на по-зле. Когато 500 човека са влезли да учат право само заради далаверата, какво правим после?“, коментира още той.

Прокурорският син от Перник се връща в ареста

„От малкото се почва, но всяка липсва на рамка и последствия, води до тази безнаказност. Хората имат нужда от рамка, не говорим само за закони, наказания или глоби, а да се знае, че някои неща могат, а други не могат да бъдат безнаказани. Рамката има не само ограничителна цел, тя ни дава усещане за сигурност. Правилата, които могат да ни дразнят, трябва да имаме усещане, че някой се грижи за тази рамка“, сподели психологът Маргарита Бакрачева.

По думи на Рачев съществува формална рамка. „През годините на т.нар преход, който трябваше да е приключил през 2007 година, когато влязохме в ЕС, тази рамка е относителна. Думичката "справедливост" в Наказателния кодекс не съществува, в Наказателно-процесиалния кодекс, който трябва да осигури справедливо разследване, съществува думата „може“. Тоест, може да се арестува, но може и да не се арестува дадено лице. Като заменим думата "може" с "трябва", нещата придобиват различен характер. Реформата трябва да започне там, където не започна преди 20 години.“

Задържаха под стража обвиняемият за опит да пренесе кокаин през ГКПП Гюешево

Според Бакрачева „не хората са виновни за споделянето на конспиративни теории, а този някой, който не си е свършил работата. Колкото повече е мислещ човек, толкова повече въпроси си задава.“

Тя даде за пример споделянето на теории за и против ваксините. „В основата за това е усещането за недоверие и това нарасна сега в периода на пандемията. Имаме усещането, че се крие нещо от нас, не се казва цялата истина".

На въпрос как можем да си върнем доверието, тя отговори, че не трябва директно да се вкарваме в рамка, а да се замислим дали не обобщаваме рамката, гледайки си интереса.

Йотова: Комисията по обжалване ще разгледа внимателно случая „Иванчева“

Относно казуса „Иванчева“ Рачев заяви, че недоверието идва оттам, че са извършени 7-8 процесуални нарушения, които са били очевидни за всички. „В нормалните демокрации такава присъда при такива нарушения нямаше да има, независимо от доказателствата. Там делото отдавна щеше да е прекратено, а полицията и прокуратурата, щяха да бъдат върнати в първи клас. Тук такова нещо не се случва. Тук съдът може да връща, но не може да прекратява, поради извършени нарушения. Въпрос на законодателство.“

По въпроса с ваксините той заяви, че ако нещата с оперативния щаб и цялата тази пандемична процедура са били извървяни по закон, нещата щяха да са съвсем други. „Ние от 2006-2007 си имаме пандемичен план, който никой не е чел, няма значение дали ще е чума, или Ковид. Планът си е план. Освен това към МС си имаше щаб, имаше си лекарски съвет от 37 човека, този щаб не беше необходим. Този щаб беше създаден със заповед на министър-председателя, което е абсурд, защото с негова заповед може да разкрие щаб в администрацията на МС. Това нещо трябваше да бъде създадено с решението на МС“, каза още Рачев.

Христо Иванов: Ще призовем ПП за сериозни усилия за реализиране на втория мандат

„Не може Стефан Янев да учреди партия и на съдебния акт, който е публично оповестен да пише С.Я. С. населено място. Къде е това Самоков, София, Сандански, къде? Не може град, община, улица и публични фигури да са служебна тайна и лични данни. Стигаме си до собствения абсурд“, даде още един пример криминалният журналист.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм