Служебният кабинет казва, че по газовата връзка с Гърция не тече газ. Звучи логично - тя още не е в експлоатация. Оказва се обаче, че в тръбата все пак има газ. Това всъщност е ключово, защото показва, че връзката е готова за използване, пише в свой анализ по темата “Свободна Европа”.

Двама министри от служебното правителство отидоха да проверят напредъка на един ключов проект – газовата връзка между България и Гърция. След проверката те съобщиха, че не са намерили газ в газопровода, а строителството още не е завършено.

Двама министри инспектират интерконектора България-Гърция

„Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи“, каза в сряда служебният министър на транспорта Христо Алексиев, който оглавява новия кризисен щаб в енергетиката.

Това твърдение обаче се разминава с информацията на компанията с държавно участие, която управлява интерконектора. Тя посочва, че се правят тестове с природен газ от средата на юни.

Христо Алексиев: Завършването на интерконектора е приоритет № 1

Думите на министъра се разминават и с показанията на измервателни уреди, които се виждат на кадри от министерската проверка. Това обстоятелство беше посочено от енергиен експерт, който публикува във Фейсбук снимките като доказателство, че в интерконектора всъщност има газ.

„Вчера на място не ни показаха такова нещо. Дори някъде по тръбите да има някакъв газ, ние не го видяхме. Напротив, ние видяхме незавършени обекти“, повтори в четвъртък говорител на Министерството на транспорта пред “Свободна Европа”.

Какво твърди правителството?

След проверката в сряда министърът на транспорта Христо Алексиев каза, че в газопровода няма газ: „Както ясно се вижда, това е само един строеж.“ Министърът на регионалното развитие Иван Шишков също заяви, че газовата връзка не е готова: „Този обект изглежда като една луксозна сграда с мебели, до която няма ток и няма хубав достъп.“

Междувремемнно, на 12 август от Министерството на регионалното развитие и благоустройството разпространиха снимки, които според тях доказват, че обектите по трасето на газовата връзка са недовършени. 

Снимки от интерконектора с Гърция

“Свободна Европа” се обърна към Министерството на транспорта с уточняващи въпроси.

„Не, изобщо нямаше никакъв газ. Нямаше вътре газ. Беше празно, беше строителна площадка. Това се вижда и от кадрите на телевизиите“, каза говорител на министерството в четвъртък.

Тези твърдения се разминаха с думите на бившия премиер Кирил Петков, който при официалното откриване на интерконектора на 8 юли каза, че в тръбата „вече има газ, налягането е високо“.

Петков: 99% от интерконектор IGB са завършени

Снимка: Дарик, архив 

Има ли газ в интерконектора?

Интерконекторът с Гърция още не е влязъл в експлоатация и по него не се доставя природен газ. Той обаче премина редица тестове, а през юни започнаха тестове с пренос на природен газ.

Проектната компания Ай Си Джи Би (ICGB) обяви търг за 3,7 млн. куб. м природен газ за тестовете. От средата на юни тези количества природен газ са в газопровода, посочиха пред “Свободна Европа” от компанията, която управлява интерконектора.

„Тези количества са закупени и са вкарани в съоръжението. То е под налягане от средата на юни. Ние няма къде да ги държим, освен ако не са в тръбите“, каза говорител на компанията.

Доказателство за това са и снимки от самата проверка в сряда. На тях се виждат измервателни уреди, които показват, че тръбата е под налягане.

Снимките бяха публикувани от енергийния експерт Васко Начев в сряда вечерта. Едната е стопкадър от телевизионен репортаж за проверката на двамата министри, а другата е направена от човек, който е бил на мястото по време на събитието.

Контролни манометри на кранов възел до Стара Загора. Един визцепремиер от служебното правителство днес ни убеждаваше, че...

Posted by Vasko Nachev on Wednesday, August 10, 2022

На кадрите се вижда манометър – уред, който измерва налягането в тръбите. Той показва налягане 40 бара – точно толкова, колкото според проектната компания е налягането в газопровода в момента.

Според Васко Начев това е доказателство, че в газопровода в момента има газ, а това значи, че той поне технически е готов за експлоатация.

„Ясно е, че има налягане в системата. Това налягане показва, че той е запълнен с газ… Това показва този манометър. Няма как да оставите съоръжение под налягане, на което не са му направени тестовете преди това и което не е готово за експлоатация“, каза той пред “Свободна Европа”.

От медията настояват за уточнение от Министерството на транспорта - как е установено, че в газопровода няма природен газ. Оттам отговарят, че проверяващите не са видели показания на уредите, които да докажат, че в газопровода има природен газ.

От ведомството посочват също, че автоматизираната система за управление на газопровода SCADA не е готова и това не позволява да се види дали в системата има газ, или не.

Защо е важно, че в тръбата има газ?

Газът, който сега тече по интерконектора с Гърция, няма да стигне до българските потребители. Това е природен газ, който е предназначен за тестване на съоръжението. Газовата връзка още не е пусната в експлоатация.

Служебното правителство обяви завършването на всички дейности по нея като свой приоритет, но допусна, че може да има забавяне. Представители на кабинета твърдят, че има още строителни дейности за довършване. В този контекст се появи твърдението, че в газопровода няма газ.

Завършването на газовата връзка с Гърция може да се забави отново

Наличието на тестови количества природен газ в тръбата обаче показва, че технически тя е готова за експлоатация.

„Тоест, физическото изпълнение на газопровода е на 100% готово“, каза Васко Начев и добави, че всички тестове трябва да са приключили, за да се стигне до запълването на интерконектора с газ. „Едва след това започва да се пълни газопроводът с газ и той се оставя под налягане. Тоест, целият участък от входа до изхода е готов за експлоатация.“

Това съобщи и проектната компания в четвъртък.

„Към настоящия момент всички основни строителни дейности по реализация на проекта са завършени, а от средата на юни всички съоръжения са тествани успешно с реални количества природен газ“, се посочва в съобщение на Ай Си Джи Би.

Фирмата информира още, че предстои завършването на автоматизираната система за управление на газопровода. Преди той да влезе в експлоатация, трябва да получи акт 16 и да завърши процесът по серттифицирането му. Пречки пред това се появиха в началото на управлението на служебното правителство.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. Когато влезе в търговска експлоатация, той ще позволи в България да се доставят пълните количества по договора за природен газ с Азербайджан и ще даде възможност да се доставя газ от терминалите за втечнен газ в Гърция. Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м годишно - приблизително колкото е годишното потребление на природен газ в България.

Строителството на газопровода беше завършено в началото на юли, а няколко дни по-късно националните енергийни регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE, съгласувано с Европейската комисия, издадоха съвместно решение за сертифициране на проектната компания като независим преносен оператор.

Строителството на интерконектора с Гърция беше завършено 13 години, след като беше обявена идеята за изграждането му. Самото строителство започна през 2019 г. и се забави няколко пъти при последното управление на Бойко Борисов.

От 14 часа на 12 август президентът Румен Радев ще се срещне със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би“, за изясняване на казуса. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм