На 16 юни 2022 година след около 6-часови дебати в пленарната зала, бе гласувана оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Отстраниха Никола Минчев като председател на Народното събрание

За онези, които са проследили каканиженето на коментари от трибуната, станаха ясни доста неща. Важно е да обърнем внимание на някои положения, които останаха за фонов шум в залата. Тези положения доказаха, че атаката към Никола Минчев не може да бъде обяснена единствено с процедурната практика за неговата оставка и тя отива отвъд нея. 

Тошко Йорданов: Престанете да играете този театър на морал

Официалната опозиция в този парламент, имам предвид ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", а вече и ИТН, имаше три комуникационни нива. Най-остри изказвания обикновено правеха депутатите от "Възраждане" и ИТН. Те са тези, в чийто речник думата "предатели" се лашка от едната в другата крайност. Те я превърнаха в ширпотреба за разчистване на неясни сметки. По средата са хората от ГЕРБ, чиито представители сякаш се усетиха, че трябва да сменят тактиката, след като заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция. Смекчиха тона и се опитват да вадят валидни според тях аргументи. На трето място са опитните депутати от ДПС, които почти никога не си изпускат нервите, а аргументите им често задават тона на дискусията.

Десислава Атанасова призова да се гласуват оставките и на Минчев, и на кабинета

Вчера това положение се обърна. А основните аргументи, свързани с откритото заседание относно РСМ, останаха на заден план. 

Не чухме остри изказвания от Костадин Костадинов, който сякаш за пръв път не говореше директно на електората си чрез трибуната, а на хората в залата. От друга страна, Йордан Цонев изостави прецизния си колоритен изказ и изпусна нервите си, а след това дори се извини. Другите депутати от ДПС също се изнервиха максимално и употребиха гербаджийската практика за тропане по банките с викове "Оставка". И така ДПС, която е "етикетът" на "протоколното политическо поведение", остави на заден план тази си роля. 

Костадинов и негови съпартийци са блокирани пред служебния вход на НС от протестиращи

Депутатите от "Продължаваме промяната", БСП, ДБ и отцепниците от ИТН пък успешно акцентираха върху това, че "Възраждане" и ДПС и този път са гласували заедно. Това е, което разбраха дори и незаинтересованите от политиката граждани. Може би един от най-силните пиар удари върху нестихващата и добре таргетирана кампания на "Възраждане". А пък и на ДПС, въпреки че електоратът на Движението не е толкова придирчив. 

С аплодисменти за Никола Минчев започна заседанието на НС

В залата вчера на няколко пъти се чуха аплодисменти за Никола Минчев, който в речта си сам посочи, че "в такъв парламент може би е по-добре аз да не бъда председател". И това не е защото отказва да носи отговорността за поведението в пленарната зала и дневния ред, а защото сам е осъзнал, че положението стремглаво лети към точката на счупване. 

Йордан Цонев: Няма шанс за друг кабинет в този парламент, отиваме на избори

След цялата разправия вътре, пред Народното събрание пък се събраха хора в подкрепа на Никола Минчев. Сигурна съм, че сред присъстващите е имало и критични към това управление, но те също са против това опозицията да жигоса бившия председател на Народното събрание като "жертвен агнец". Това са хората, на които им е писнало от овцете в парламента и извън него. И тук те ясно дадоха да се разбере, че го възприемат за чист и достоен политик като цяло.

Протестиращи пред НС замериха с предмети Тошко Йорданов

Със сигурност огромната част от протестиращите е била от така наречените от Велислава Дърева "жълтопаветници". Този електорат е свикнал да изнася битки, в които вярва и в същото време да бъде в низините на политическото представителство. Причините са безбройно много, но една от най-тежките през последните години е липсата на приобщаващо лидерство от страна на демократичната общност.

Митинг в подкрепа на Никола Минчев

Това са хора, които претентират да разполагат с изтънчен вкус за политици. 
Никола Минчев пасва идеално в представата на тези хора, защото е образован и не е замесван в политически и други афери. Нещо повече, тази общност тепърва ще го припознава като естествен лидер, а не за компромисна личност. Именно компромисните личности не са предоставили възможността на Никола Минчев "да блесне" още преди време, макар и да е бил приближен до "Да, България".

Най-важното за този електорален сегмент е, че другите партии сякаш нямат против такъв тип представителство на техните възгледи и съзират възможността да спрат да ги наричат "кресливи протестъри".

Това, което опозицията направи в свой ущърб, е именно фокусирането върху Никола Минчев, а не върху скандалите и обвиненията в корупция на правителството.

Делян Добрев: ГЕРБ е немска овчарка, а ПП прилича на чихуахуа

Чрез действията си и определения като "достоен" те удариха правителството, но направиха така че гражданското общество в София само да "изпише веждите му". Някои хора спреведливо биха припомнили, че София не е България. Да, но при настоящото ниво на концентрация на власт, тя и нейният живот са фактор в определянето на политиката.

Оставката на Никола Минчев бе добър тактически ход за опозицията и пагубен стратегически такъв за същата. Опозицията май претопли манджата. От нерви. Можеше просто да се задоволи с едно гласуване на вот на недоверие. 

Редакцията на Darik.bg представя различни гледни точки, възможно е изразеното мнение да не съвпада с редакционната позиция на медията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм