Новите санкции на САЩ срещу Русия наложиха незабавно спиране на търговията с долари и евро на водещия финансов пазар - Московската борса, посочва Ройтерс.

Борсата и централната банка побързаха да направят изявления в сряда, когато бе и официален празник в Русия, в рамките на един час, след като Вашингтон обяви нова порция сериозни санкции, целящи да прекъснат потока от пари и стоки за поддържане на руската война в Украйна.

"Поради въвеждането на ограничителни мерки от страна на САЩ срещу Moscow Exchange Group, борсовата търговия и разплащанията по доставни инструменти в щатски долари и евро са преустановени", заяви централната банка в Москва

Този ход означава, че банките, компаниите и инвеститорите вече няма да могат да търгуват с двете валути чрез централна борса, която предлага предимства по отношение на ликвидността, клиринга и надзора.

"Компаниите и физическите лица могат да продължат да купуват и продават американски долари и евро чрез руски банки. Всички средства в щатски долари и евро по сметките и депозитите на граждани и компании остават в безопасност", се казва в още съобщението.

Тъй като Москва се стреми към по-тесни търговски и политически връзки с Пекин, китайският юан измести долара и се превърна в най-търгуваната валута на MOEX - 53,6 % от цялата търгувана чуждестранна валута през май.