Започна първият ден от форума на лидерите на страните от Г-7 в италианския курорт Пулия, на който ще бъдат обсъждани ключови теми.

В луксозния курортен комплекс Борго Еняция вече пристигнаха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, британският премиер Риши Сунак, американският президент Джо Байдън, японският премиер Фумио Кишида и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Дипломати, цитирани от Ройтерс съобщиха, че вече е постигната принципна договореност по плановете за отпускане на заеми за Украйна в размер на 50 млрд. долара, като се използват лихвите от руските държавни активи, замразени след нахлуването на Москва в съседката ѝ през 2022 г.

До 15 юни включително държавните лидери на седемте най-големи икономики заедно с представителите на ЕС – Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще обсъждат ключови глобални проблеми като войните в Украйна и Близкия Изток, изкуствения интелект и икономическата заплаха, идваща от Китай, съобщава Ройтерс.

Премиерът Джорджа Мелони е домакин на срещата и още на старта демонстрира завидно добро настроение с оглед на изборните си резултати тази неделя.

Основните теми за лидерите от Г-7: Украйна, Близкият Изток, Китай и AI

По-късно в четвъртък в крайбрежния замък на Бриндизи гостите ще бъдат приети от президента на Италия Серджо Матарела, където ще бъде и официалната вечеря  с четиристепенно меню.