Политиката и икономиката са взаимносвързани поради ред причини. Един от основните фактори обаче е стабилността и предвидимостта на една държава за бизнеса. Именно непредвиденият ход на френския президент Еманюел Макрона да разпусне националното събрание и да свика предсрочни избори още на 30 юни, даде своето отражение на световните пазари.

Еврото поевтиня до едномесечно дъно по време на азиатската търговия в понеделник, след новината. Тежката загуба на либералната партия на Макрон от крайната десница на изборите в страната за Европейски парламент провокира неочакваното решение на президента. Политическата несигурност се отрази негативно на общата европейска валута, чийто курс се понижи с 0.25 процента до равнище от 1.07735 долара за 1 евро.

Макрон каза, че резултатът от вота е тежък за правителството му и не може да го пренебрегне. В обръщение към нацията, по малко от два месеца преди Олимпийските игри в Париж, той каза, че изборите за долна камара ще бъдат произведени на 30 юни, а вторият тур - на 7 юли.

Френският индекс CAC 40, който представлява 40 от най-големите компании, регистрирани в Париж, спадна с 1,8% към 11:02 ч. българско време, като банките бяха сред най-големите губещи. Към същия час европейският бенчмарк индекс Stoxx 600 се търгуваше със спад от 0,5% за деня.