Започна подготовката за демонтаж на паметника на Съветската армия в София. Монументът има сериозни пукнатини във фигурите, коментира областният управител на София Вяра Тодева. “Първо ще бъде доизградено скелето, след което ще бъдат демонтирани най-високите фигури. След това елементите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство или на по-подходящ терен, който в момента обследваме", обясни Тодева. На място се събраха хора приветстващи и против махането на монумента, стигна се и до спиране на движението на "Орлов мост". 

Експертно становище установи, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите, заяви Вяра Тодева. Областният управител допълни, че засега фигурите ще бъдат преместени в държавен имот и ще бъдат строго охранявани.

Според скулптора Марин Марков са нацепени фигурите. По думите му по краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. "Като е монтиран, са наляли бетон в краката на фигурите. Вследствие на годините е проникнала влага и ледът е разрушил метала", посочи той.

След 9:30 се събраха и протестиращи. Стигна се до словесни сблъсъци между хората за и против премахването на паметника. На място дойдоха и представители на Възраждане, БСП и Левицата.

От "Възраждане" ще предприемат всички мерки, включително на ръба на закона, за да запазят Паметника на съветската армия на мястото, на което е. "Днес сме предприели сигнал до прокуратурата, чрез който искаме да бъдат проверени всички действия на длъжностни лица дали спазват закона. Прекалено много от процедурите, които вървят около паметника на първо място са скрити и на второ място изглежда, че са на ръба на закона - не е ясна собствеността, не е ясно точно кой отговаря", каза Деян Николов.

"Ако ние се отричаме от това наше минало и бързаме да го рушим, няма как да имаме бъдеще", каза депутатът от "Възраждане" Ивайло Чоргов.


Снимка: Тодор Пантилеев

На място дойде и Мая Манова от "Левицата". "Зад гърба на гражданите, страхливо и незаконно, властта на сглобката, централна и столичната такава започват действие по бутането на Паметника на Съветската армия. Следим изявите на областната управа. Това, което беше публично обявено пред столичани, беше, че предстои провеждането на обществена поръчка, с която да бъде избран изпълнител на уж ремонтните работи - демонтиране на скулптурите", заяви Манолова.

Темата от отекна и в кулоарите на парламента.

Народният представител от БСП Георги Свиленски е пострада по време на конфликт при паметника. Той обясни, че човек от областната управа в София е бутнал ограда върху него.

Снимка: Тодор Пантилеев

"Говорейки си с него на полуотворена преграда, негов служител – засилвайки се от 3-4 метра, се хвърли върху оградата, която се стовари върху мен. Нарани ми ръката, не е сериозна травмата – лека телесна повреда. Подал съм жалби в полицията, извадил съм медицинско и оттук нататък този човек, който за мен засега е неизвестен, ще си понесе съответната отговорност", обясни Свиленски.

Той предупреди, че кранът при паметника е незаконен, като се очаква утре да бъде сменен с друг. По думите му е сменена идеята монументът да бъде демонтиран, а трябва до петък да бъде нарязан.  

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев коментира, че не е редно да се проявява насилие към никого – без значение дали става дума депутат, или друг гражданин. Той уточни, че е редно най-високия паметник в столицата да е български.

Снимка: Тодор Пантилеев

"Смятам, че това решение е гласувано на Столичен общински съвет, още в предишния СОС. Това е решение, за което отдавна се знае, отдавна се правят стъпки в тази посока. Има голямо очакване от обществеността в София да се случи и беше естествено да се случи. И пак казвам, на най-високото място в столица трябва да стои паметник, примерно, на цар Самуил или на хан Аспарух или на стотиците хиляди велики българи и всички, които минават от там, да сме горди, че този паметник се е извисяван от нас", допълни Митев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в Раковски, че  не одобрява започналото преместване на монумента. 

"Когато и мавзолея бутаха, когато паметници бутат – имам друго мислене за историята. Трябва хората да имат възможност и лошото да го виждат, защото минава време. Сега никой не си спомня от младото поколение какво е мракобесната Държавна сигурност. Като има такъв паметник, можеш да отидеш и да кажеш - ето този и ето тази армия вкараха българите в Белене, в Скравена, избиха цялата аристокрация и цялата най-напредничава част от българското общество, включително и кметове", каза още Борисов.

Междувременно и говорителят на руското външно министерство Мария Захарова излезе с позиция, че България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение, добави тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм