До края на седмицата влиза в сила пълната забрана за хазартна реклама в медиите. Днес промените в Закона за хазарта бяха обнародвани в Държавен вестник, показа проверка на Дарик. Така, до три вестниците, интернет сайтовете, радиата и телевизиите трябва да спрат с публикуването или излъчването на рекламите за хазартни игри. Изключение законът прави единствено за Българския спортен тотализатор.

Обнародването в Държавен вестник на промените в Закона за хазарта идва, въпреки че президентът Румен Радев намекна преди около седмица, че може да им наложи вето. Тогава той определи приемането на промените като прибързано и заяви, че експертите в президентството се запознават подробно с новите текстове и въз основа на анализа им държавният глава ще прецени дали да наложи вето. Очевидно президентът е решил, че промените трябва да влязат в сила, въпреки “прибързаното” и гласуване.

Редакциите в Закона за хазарта действително бяха гласувани набързо. Предложени от Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС, на 30 април парламентът окончателно ги прие без дебат, въпреки реакциите на големите работодателски организации, медийните браншови организации и хазартните оператори у нас. Депутатите гласуваха с пълно единодушие от 186 гласа “за”, макар че само три седмици по-рано те отхвърлиха проект на „Възраждане“, който предвиждаше подобни ограничения в рекламата за хазарт.

Какво предвиждат промените 

Сега, освен в медиите, рекламата за хазарт се забранява и на обществени места.  Допуска се само върху фасадите на игрални зали, върху спортна екипировка и съоръжения, както и върху билбордове, но само ако се намират на поне 300 метра от образователни институции, читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития. Забрани се и наличието на игрални зали в населени места с население под 10 000 души, като забраната няма да важи за пограничните райони на не повече от 30 км. от граничните контролно-пропускателни пунктове и курортите. Собствениците на казина и игрални зала в градове с под 10 000 души население трябва до три години да закрият обектите си. 

Забранява се и допускането в хазартни зали на социално слаби лица, психично болни хора или такива, поставени под запрещение. Промените задължават и организаторите на хазартни игри незабавно да изплащат на играчите печалба в размер до 10 000 лв. , за да не се налага многократното им връщане в игралните зали и казината.

Кой ще следи за спазване на забраната

За спазването на забраната ще следи Съветът електронни медии. При нарушения Съветът ще сезира Националната агенция за приходите, а оттам ще налагат съответните санкции на нарушителите.