По средата на финансовата година е абсолютно невъзможно да спреш един от основните приходи на частните медии. Това каза в предаването на Дарик “Кой Говори” медийният експерт доц. Георги Лозанов, който е и бивш председател на Съвета за електронни медии. Той определи действията на депутатите като “почти наказателен удар срещу медиите” и предупреди, че има опасност от фалити на медийния пазар.

“Някои подозрения са, че това е целта. Не да предпази населението, а да обезсили медии, за да може по-късно да бъдат купени на много по-ниска цена”, обърна внимание Лозанов. 

Медии в хазартна зависимост

“Големият проблем, който се видя след като парламентът взе това решение е, че от хазарт е генериран такъв огромен приход, че от тази част, която отива в медиите като рекламни бюджети, зависи съществуването на медиите”, коментира още Лозанов.

Той заяви още, че забрана е изключително закъсняла, но “най-малкото освобождава от това непрестанно изкушение и натиск през ефира върху социално по-нестабилните слоеве на населението да се поддават на тази изключително лицемерна възможност да спечелят нещо и животът им да се промени”. 

Преподавателят в УНСС и медиен експерт Весислава Антонова, цитира данните за размера на рекламните инвестиции за 2023 г., основно в медиите, а именно - 168,2 млн. лв. постъпления от хазарт.

“По-голям и прихода на bTV 74,4 млн. лв., в сравнение с Нова телевизия, където е 41,8 - почти двойно по-високи в bTV. Очевидно коя телевизия ще бъде по-засегната”, коментира Антонова.

По думите на Антонова целият разговор се фокусира върху двете големи телевизии, защото близо 80-85% от парите от хазартна реклама отиват основно в телевизионните групи на bTV и Нова телевизия

Забравената “Национална лотария”

Близката историческа памет е основополагаща при анализа на настоящите събития, подчерта Весислава Антонова. Тя припомни случилото се през 2020 г. с притежаваната от Васил Божков и впоследствие фалирала “Национална лотария”. 

“Васил Божков в профила си в Facebook публикува една “паметна бележка”, в която е записана форма на договор между него и Кирил Домусчиев — тогава собственик на Нова телевизия, тъй като с брат му деляха собствеността —  в която се казва, че той трябва да даде 20 милиона на телевизията, освен това се задължава да покрива всички останали загуби от други хазартни компании, които бих се оттеглили.

Освен това се задължава да инвестира във футболния отбор на братята Домусчиеви “Лудогорец” и така нататък. Срещу това, задълженията на собствениците на Нова телевизия са да оказват пълен съпорт на Васил Божков пред Държавната комисия по хазарта”, припомни твърденията на Божков Антонова.

По думите ѝ, когато се коментират настоящите скандални промени, приети преди дни от Народното събрание, това трябва да се случва именно в контекста на казуса с Васил Божков и Нова телевизия от 2020 г., тъй като тогава проблемът е станал видим.

Един бизнес се използва, за да се шантажира друг бизнес

“Скандалът между Божков и Домусчиев оголи проблема. Той показа, че един бизнес се използва, за да се шантажира друг бизнес и да се превръща в зависим. От едно добро намерение всъщност сега излиза, заради това че целият сектор е абсолютно игнориран и лишен от възможност да дебатира”. По думите ѝ принципът по който са направени промените показва отношението на полтиическат акласа към медиите и то никак не е добро.

Вносителят Йордан Цонев

“Отворих законопроекта на страницата на Народното събрание, много внимателно го прочетох. Знаете, че отдолу седи името на Йордан Цонев като вносител, депутат от ДПС е само ще ви кажа, че това е депутатът, който влизаше в студиото на Нова телевизия и изпращаше на водещите поздрави от Делян Пеевски. Нека да си спомним след като изпрати тези поздрави, какво се случи с единия от водещите - беше му опразнено столчето (бел.ред. - цитира случая с внезапното напускане на Анна Цолова като водещ на сутрешния блок на Нова телевизия през 2017 г.)”.

Целия разговор, слушайте в прикачения звуков файл.