До 15 май ще стане ясно дали президентът Румен Радев ще наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които депутатите приеха забраната за реклама в медиите на хазартни игри. Тогава изтича 15-дневният срок, който конституционните правомощия дават на държавния глава да обнародва или върне приет от Народното събрание закон.

На 30 април парламентът окончателно прие без дебат промените в Закона за хазарта, въпреки реакциите на големите работодателски организации, медийните браншови организации и хазартните оператори у нас. Любопитен детайл около приемането на промените бе и фактът, че само три седмици преди това депутатите отхвърлиха проект на „Възраждане“, който предвиждаше подобни ограничения. Промените предложени от Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС обаче минаха с абсолютно единодушие - 186 гласа „за“ и нито един “против” или “въздържал се”.

В понеделник държавният глава Румен Радев определи приемането на промените като прибързано. И заяви пред журналисти, че все още експертите в президентството се запознават подробно с новите текстове.

Какво предвиждат промените

Накратко: според забраната, рекламата на хазарт се допуска само върху фасадите на игрални зали, върху спортна екипировка и съоръжения, както и върху билбордове, но само ако се намират на поне 300 метра от образователни институции, читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития. Забрани се и наличието на игрални зали в населени места с население под 10 000 души, като забраната няма да важи за пограничните райони на не повече от 30 км. от граничните контролно-пропусквателни пунктове и курортите. 

Промените в закона минаха скоростно и на първо, и на второ четене.

Какво зависи от държавния глава

Държавният глава може в  15-дневен срок от приемането  на закона от депутатите мотивирано да го върне за повторно обсъждане в парламента, което не може да му бъде отказано (отлагателно вето). Чрез ветото президентът търси нова възможност за обсъждане на спорни пунктове от приетия закон.

Ветото може да бъде преодоляно, ако Народното събрание приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители. В този случай държавният глава е длъжен в 7-дневен срок от получаването на закона да го обнародва в „Държавен вестник”.