Предложените промени в Изборния кодекс доведоха до множество обвинения и спекулации по отношение на машинното гласуване. В поредицата “За медиите (само)критично” в предаването “Кой говори?” журналистката Ванеса Николова обори някои от тях. Тя е авторка на статията “Не е вярно, че германският Конституционен съд е обявил машините за гласуване за ненадеждни”, публикувана в FactCheck.bg. “Още през юли месец миналата година българският Конституционен съд излиза с решение за машинното гласуване”, посочи Николова. “Българският Конституционен съд казва, че аргументите на Германския конституционен съд са неотносими към българския случай”.

Голямото жури за изборния кодекс: Накрая всички ще си кажат: “Не ми пука!”

Журналистката припомни, че решението на германския съд е март от 2009 година и се отнася за федералните избори през 2005 година, когато се гласува с машини. “Важно е да отбележим, че тези машини са от типа за директно регистриране на електронен вот. Такива машини са използвани в САЩ на междинните избори през 2018 година на 15 щати. Това са машини, които директно регистрират вота на избирателя, без да пускат контролна разписка”, посочи Ванеса Николова. Това означава, че машините, използвани в Германия тогава, са съвсем различни от тези, които се използват в България. “Съдът в Германия не забранява машинното гласуване, напротив - той казва, че то е възможно, стига да има достатъчно мерки за контрол и да се направи така, че да може избирателят да е сигурен, че гласът му е бил отчетен. Което може да стане чрез тези контролни разписки, каквито в България има от въвеждането на машинното гласуване насам”, каза още авторката на статията.  

В предаването гостува и журналистът и блогър Асен Генов, създател на онлайн предаването “Контракоментар”. “Старая се ежедневно да предлагам на своята аудитория епизод с някой интересен събеседник по важните и актуални теми”, разказа Генов. "Контракоментар” се излъчва всеки ден. Асен Генов го реализира сам. “Аз съм си редактор, режисьор, сценарист, продуцент и т.н.”, обясни той. Какво предлага “Контракоментар”, което зрителите не могат да намерят в традиционните медии? “Аз съм на мнение, че журналистиката не трябва да бъде беззъба, не трябва да бъде без позиция. Едно е пристрастна до състояние на изкривяване на реалността, друго е да имаш позиция”, смята Генов. “Това, че имаш позиция не е нещо лошо, напротив. Именно когато поставиш събеседникът си в среда, в която трябва да внимава и да търси правилния отговор, а не да повтаря машинално клишета, които са изработени в пиар екипите и пресцентровете, тогава в разговора се появява нещо смислено”, обясни той.  

Протест против хартиените бюлетини блокира движението пред НС (видео и снимки)

Генов планира да направи интервю с полския евродепутат и бивш външен министър и министър на отбраната на Полша Радослав Шикорски. Сред най-интересните разговори, които е имал той посочи такива с хора, които са добре запознати с режима в Москва или дори са били част от него. “В самото начало на проекта имах един разговор и с професор Тимъти Снайдър. Сега бих направил по съвсем друг начин този разговор, но въпреки това дори тогава за мен беше изключително интересно интервю”, разказа още създателят на “Контракоментар”.  

17 000 арестувани, над 400 убити: ще успее ли режимът в Иран да потуши протестите

В рубриката “Из медиите по света” Румяна Червенкова разказа за протестите в Китай срещу политиката за нулев Ковид. “Хора се изсипват по улиците на Китай, за да протестират срещу блокирането заради Ковид. Те бяха чути да викат: “Не на Ковид тестовете, да на свободата”, включително да искат оставката на китайското правителство, дори на президента”, посочи Червенкова. “Китайски анализатори казват, че този вид публично неподчинение е безпрецедентно за президентството на Си Дзинпин и може да доведе до най-лошата политическа криза за Пекин след протестите на площад Тянанмън през 1989 година”, каза още Румяна Червенкова.  

Подкрепата за „Дарик“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени в тази радиопоредица, принадлежат единствено на „Дарик“ и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм