Хибридна атака, свързана с Русия е водещата версия, по която МВР работи за серията бомбени заплахи, получени по имейл в десетки училища в страната. Това обяви днес в Малко Търново служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Според него тук не може да се твърди, че имейлите са изпратени от ученик в България. В такива случаи, посочи Демерджиев, извършителят обикновено се установява в рамките на 24 часа.

МВР: Има заподозрян за заплашителните имейли до училищата

Според МВР министъра заплахите идват от имейли, регистрирани в Гугъл. Източникът им, каза той, няма как да бъде установен в България, затова вече е подаден сигнал към американските служби. На подобни атаки са подложени много европейски страни, подчерта служебният министър. Източниците са едни и същи, подходът - също.

Нови заплахи за поставени бомби във варненски училища

"Сигнализирали сме за това партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява да са регистрирани имейл адреси или да се ползват телефони, от които идват тези заплахи. Те работят по установяване на източника, така че се надяваме скоро той да бъде установен.

Сигнал за бомба и в университет в София

Протоколът за действие при такива ситуации е остарял и поражда проблеми", каза още Демереджиев. Днес министърът ще свика междуведомствена работна група, която да прегледа разписаните правила и да анализира реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация.

Новините от Бургас