Нови имейли със заплахи за поставени взривни устройства са получени и днес във варненски училища. Заплашителните писма, разпратени тази сутрин, са идентични с вчерашните. Отправени са към 24 учебни заведения в морската столица, потвърдиха за Дарик от варненската полиция.

Към момента училищата не са затворени.

Имейли с бомбени заплахи днес са получени и в градовете София, Плевен, Сливен и Бургас.

В понеделник също много училища получиха заплахи онлайн. В полето за подател при изпратените имейли беше вписано името Егор Синянский, представящ се за член на организация, която в социалната мрежа „Телеграм” призовава към насилие.

Според експертите по киберсигурност най-вероятно заплахата е на глобално ниво и не идва от България. Съобщенията са на български език, но са изпратени от чужбина и вероятно са преведени с интернет преводач.

Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Те не са реални и целят всяване на страх, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

България е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи.

„Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност. Водещата версия е, че става въпрос за хибридна атака, свързана с Русия”, каза вътрешният министър, цитиран от БНТ.