Сигнал за бомба е получен и в Университета за национално и световно стопанство, съобщиха от ръководството на УНСС.

Припомняме, че днес, 28 март, нови имейли със заплахи за поставени взривни устройства са получени в училища в цялата страна, съобщиха за Дарик радио от вътрешното министерство. Имейли са получени в градовете София, Варна Сливен, Бургас.

Нови заплахи за поставени бомби в училищата в цялата страна

По-рано във вторник сигнал за бомба, само че по телефона, беше подаден в столичното 22-ро училище. Учебните занятия там през целия ден ще бъдат преустановени.

В понеделник също много училища получиха заплахи онлайн. В полето за подател при изпратените имейли беше вписано името Егор Синянский, представящ се за член на организация, която в социалната мрежа „Телеграм” призовава към насилие.

Нов сигнал за бомба в столично училище

Според експертите по киберсигурност най-вероятно заплахата е на глобално ниво и не идва от България. Съобщенията са на български език, но са изпратени от чужбина и вероятно са преведени с интернет преводач. От МВР уточниха че са претърсили помещенията и до момента няма открити съмнителни вещи, но са подготвени за подобни сигнали и в деня на изборите.

Заплахата в получените имейли се е отнасяла до тротилови заряди, каквито постфактум не бяха открити. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата. На профилната снимка има маскиран мъж с автоматично оръжие.

Сигнали за бомби в училища в София, Бургас и Варна

В столицата засегнатите учебни заведения бяха предимно в районите "Красно село" и "Подуяне". На място бяха изпратени екипи на специалните служби, които да проверят сградите. Със случая се зае ГДБОП, а главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че се работи по установяване на автора на имейла.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм