Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на 15-тото издание на „Дефиле на младото вино“, което започва днес и ще продължи до неделя. Участниците тази година са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни.

“Дефиле на младото вино“ започва с Дионисиево шествие. В 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ /пред Община Пловдив/ богът на виното - Дионис ще приветства всички присъстващи. Пъстро шествие с участието на фолклорен ансамбъл "Тракия" ще Ви поведе към началото на Стария град.

На ул. „Съборна“ 2-4 до бариерата в 14 часа ще бъде открит фестивалът. Бог Дионис, заедно с официалните гости ще отворят първата бъчва младо  вино, реколта 2023 г. С песни, танци  и наздравици, ще се даде старт на тридневна винена забава. Ако вали - рязането на лентата ще е на Римския стадион.

19 обекта ще отворят врати по  време на „Дефиле на младото вино“ 2023. За улеснение може да се използва дигиталната фестивалана карта, в която са отбелязани всички локации и участниците в тях. Дегустациите ще продължат три дни: На 24 ноември - от 14 до 18 ч. ; На 25 ноември - от 11 до 18 ч.; На 26 ноември - от 11 до 17 ч.

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит.

„Дефиле на младото вино“ 2023 се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерството на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.“