15-тото издание на „Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 24, 25 и 26 ноември в Пловдив. По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град, 19 възрожденски къщи с отворени обятия ще очакват гостите на фестивала в последния уикенд на месец ноември.  

На пресконференция, провела се в Къщата на Иван Черноземски в Стария Пловидв, инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ и председател на дегустационната комисия и доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, представиха акцентите от програмата на тридневния винен празник.

Участниците в „Дефиле на младото вино“ 2023 г. са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. Новите фирми сред тях са 12. Тази година винопроизводителите са с рекорден брой – 50. 

“Дефиле на младото вино“ започва в петък  с Дионисиево шествие. В 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ богът на виното - Дионис ще приветства всички присъстващи граждани и гости на Пловдив. Пъстро шествие с участието на фолклорен ансамбъл "Тракия" ще тръгне към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ до бариерата ще бъде открит фестивала. Бог Дионис, заедно с официалните  гости ще отворят първата  бъчва младо  вино, реколта 2023 г. С песни, танци и наздравици, ще се даде старт  на  тридневна винена забава.  Дегустациите ще продължат три дни.

Организаторите от Съвета по туризъм в Пловдив подгряват най-нетърпеливите винолюбители цяла седмица преди фестивала. Всяка вечер от понеделник /20 ноември/ до четвъртък /23 ноември/ ще се проведат „Дните на младото вино“. 

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив. 

Организаторите съветват да побързате с резервацията на нощувки в града. Интересът към фестивала е голям и хотелите вече са запълнени на 80%.

И тази година организаторите ще инвестират 5% от печалбата на фестивала в младите кадри. Еднократни стипендии ще бъдат предоставени на най-заслужилите доброволци, студенти и ученици.

В първия ден от „Дефиле на младото вино“ ще се проведе престижният конкурс за младо българско вино „Дионис“. Дегустационна комисия от Университета по хранителни технологии и външни винени експерти ще подберат най-добрите млади вина реколта 2023 г. Наградените вина ще бъдат отбелязани на щандовете на винопроизводителите за лесна ориентация на винолюбителите. 

Във всяка фестивална брошура ще откриете QR код към онлайн анкета. Питаме Вас, кое е любимото Ви младо вино /червено, розе и бяло/ реколта 2023 г. Винопроизводителите с най-много гласове ще получат отличие – почетен плакет в съответната категория. Винолюбителите с най-много късмет ще спечелят по бутилка вино.