С твърдението, че Христо Иванов е предлагал на Делян Пеевски да стане премиер, съпредседателят на ДПС всъщност се опитва да легитимира тази възможност, за да свикне обществото с опасността от подобна „заплаха“. Така журналистът и политически анализатор Веселин Стойнев коментира в предаването „Кой говори“ по Дарик радио думите на Пеевски, че е получил подобно предложение от Христо Иванов.

Първоначално в свое интервю съпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че Пеевски има амбициите за премиерския пост, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов – да сатне президент.

„Самият Пеевски го потвърди в някакъв смисъл като каза, че Христо Иванов му предлагал той да стане премиер, а самият Христо Иванов - президент.  Това са глуповати, комични твърдения, но зад тях стои налагане като мислима възможност и прикрито лично желание и амбиции.

Очевидно, след като Пеевски го казва, слагайки го в устата на друг политик, което е немислимо. Нали никой не може да си представи, че Христо Иванов ще предлага на Пеевски да е премиер. Нали Христо Иванов няма да може да се прибере вкъщи, избирателите ще го бият по улиците, където го видят. Това са пълни дивотии“, заяви Веселин Стойнев.

Той обаче коментира, че е важно да се обърне внимание на въпроса защо Пеевски го казва.

„За да свикнем с тази идея, с тази заплаха. Всъщност той прави услуга на политическите си опоненти от ПП-ДБ, които в центара на тяхната кампания е заплахата Пеевски и зависимостите на ГЕРБ от Пеевски, изобщо ужасът “Пеевски” вече се опредметява с това, че самият Пеевски казва: “Вижте, възможно е аз да стана министър-председател”. Това на мен ми се струва абсолютен подарък, защото той мобилизира онези, които са разочаровани от сглобката и, които направиха онази разлика от 10% с ГЕРБ (която показват социологическите поручвания на “Тренд” отперди дни между ПП-ДБ и партията на Бойко Борисов – бел. ред.). Всъщност това е промяната на тези избори“, заяви журналистът.

Той посочи, че именно това е възможно да послужи като мобилизация на онази 1/3 от избирателите, които са оттеглили подкрепата си от ПП-ДБ, разочаровани от сглобката.  

„Възможно е да се мобилизират. Фиксацията върху Пеевски всъщност е реална, защото, когато един такъв човек, който е санкциониратн от „Магнитски“, който има плеяда от ордени на ревера си като КТБ, Булгартабак, кафяви медии… става ясно каква е била мотивацията му да подкрепя промените в конситтуцията, да прави този рязък геополитически завой, да бъде първият евроатлантик, очевидно става дума за лични амбиции“, подчерта Стойнев.

Той коментира и служебния кабинет на премиера Димитър Главчев.

„Доста карикатурно е положението“

„Това е най-слабото правителство, което сме имали в последните 30 години. И то започна с фалстарт от самото начало с външния министър, с връзките, освен на премиера с ГЕРБ, с опита зам.-председателя на ГЕРБ г-н Митов да стане външен министър, после служебната финансова министърка обяви някакъв драстичен, огромен дефицит, който след това беше опроверган и тя замълча.

И най-карикатурната част в това правителство беше опитите да бъде вкаран ДАНС буквално, службата винаги е била използвана за  политически цели, но стигнахме до такъв кумизъм тя да проверява лифта на Витоша, защото това е бил елемент от националната сигурност и защото качеството на живота било задължение на националната сигурност, съдейки по мотивите на г-н Главчев.

Преди това пък трябваше ДАНС и прокуратурата да проверяват защо това парвителство е взело решението за частната детска болница, сякаш не министърът на здравеопазването и министър-председателят са го гласували, а някакви неведоми сили са ги подлъгали и са вкарали това решение, което после сами отмениха. Доста карикатурно е положението“, заяви журналистът.

 Той запита и защо изобщо ни е такова правителство, след като може направо да управлява ДАНС, ако на всекидневна база се използват хамалските услуги “Кърти, чисти и извозва”. Стойнев обаче подчерта, че ситуацията не е никак невинна и смешна, защото тя показва „безпомощност, все по-голямо делегитимиране на институциите, вече и на изпълнителната власт и невъзможност да се реформират службите, защото те все повече се первръщат в политически метреси, използват се за политически цели“.

И когато по такъв комичен начин те са свръхлегитимирани, защото, виждате ли ДАНС трябва да се занимава с всичко, как ние утре ще искаме да се занимава с това, за което е предназначена - с националнатасигурност.

Докато ДАНС проверява лифтове, качество на живота в региона на Витоша, кой вкарал проекторешение за детска болница, тук руските агенти си върлуват, измамата с гласове сигурно също си върлува покрай изборите - това са нещата, с които трябва да се занимава ДАНС, а не с недъзите на изпълнителната власт, която не може да управлява дори  и служебно“, заключи Веселин Стойнев.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.