“Аз наблюдавам като вас какво излиза. Нещата са чудовищни. Надявам се медиите да дадете гласност на всичко, което се случва и да не се замете под килима, защото такова нещо в България със сигурност не се е случвало, в Европа не съм чул да има такъв чудовищен скандал. Тези хора са обраснали с кешове, влачения, пудели. Зловеща работа, такова нещо не сме виждали”.

Така съпредседателят на ДПС Делян Пеевски коментира пред журналисти преди днешното извънредно заседание на НС, записите, публикувани в понеделник в сайта “Афера”. 

Пеевски задочно отговори на бившия финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев, който през уикенда заяви в свое телевизионно интервю, че Бойко Борисов искал да се пенсионира като президент, а Делян Пеевски да стане премиер. 

От своя страна Пеевски каза, че не Борисов, а Христо Иванов искал да стане президент, да ликвидира ПП, за да стане “единствен лидер на дясното” и да пенсионира Борисов, изпращайки го на “пост в Европа”. Тези намерения станали известни на Пеевски по време на 9-месечното съвместно управление между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Пеевски отправи и предупреждение към лидера на ГЕРБ. 

“Аз споделих на г-н Борисов, че искат да го пенсионират. Затова сега му казвам и днес - ако той някога смята да управлява с тези пуделчета и те ходят да му драскат на вратата в Банкя, да знае - те идват със зестра много каруци кеш”.

Христо Иванов: Пеевски застава на четири крака

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов не остана безучастен и отговори на Пеевски, като уточни, че разговор, в който му е предлагал да стане премиер, а самият той - президент, не е провеждан.

“Както го предупреждавах, той не излезе от т.нар. списък по "Магнитски", няма и да излезе от списъка и поради тази причина най-малкото няма да стане премиер на България никога и ще става все по-неудобен, включително за тези, които го инсталираха в ДПС”, заяви Христо Иванов.

Според него Пеевски го атакува, защото се чувствал употребен и измамен в очакванията си, че ще може да се измъкне от санкциите по Магнитски.

“Дадох си сметка, че г-н Пеевски няма да престане да ме атакува, понеже съм свидетел на неговите изключително унизителни опити - заставайки буквално на четири крака, да се моли на всички хора, които смята, че имат връзки с Америка по всякакъв начин да излезе от списък с Магнитски. В името на това той гласува промените в Конституцията”, каза Христо Иванов.

Борисов: “Те бързо трябва да влязат в затвора”

Политически изказвания направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обаче засегна темата с изтеклите записи на ПП при представяне на управленската си програма. Изненадващо на събитието стана ясно, Борисов има готовност да преговаря с всички след вота на 9 юни. Това стана на фона на острото му изказване по повод изтеклите записи.

“Винаги съм вярвал, че Кирил Петков е честен човек, а и последните записи показват това. Само той не беше разбрал, че имат торби с кеш. Звучеше за мен дори миловидно, като слушах как са безчинствали през тези 11 месеца”, каза той по време на представянето на управленската програма.

Борисов обвини ПП в купуване на гласове и пране на пари и обяви, че “те бързо трябва да влязат в затвора”.

А след това заключи:

“Няма да говоря повече, защото след 9 юни, няма да може нищо да си кажем”.