В понеделник вечерта (20 май) сайтът „Афера“ публикува запис на разговор, в който се твърди, че участват лидерите на „Продължаваме промяната“ (ПП). В записа, който е с лошо качество, се обсъжда основно търсенето на пари за предизборна кампания, както и отчитането и спазването на законовите лимити.

Един от участниците в записания разговор, който според „Афера“ е съпредседателят на ПП Асен Василев, говори за „неофициален кеш, с който партията разполага и заедно с останалите участващи се опитват намерят начин как да го легализират.

В края на аудиото глас, наподобяващ този на Кирил Петков пита „дали има някой, който може да даде още малко пари за кампанията“. Парите може да са са официални или неофициални, „както му е по-удобно на този човек“ уточнява гласът и подчертава, че парите ще бъдат използвани за телевизионна реклама.

От „Продължаваме промяната“ (ПП) потвърдиха съществуването на подобен разговор, но определиха записа като "компромат" и подчертаха, че в него са подбрани накъсани фрази:

„Такава лъжа и внушение е употребата на имена, които отдавна служат за компрометиране при всяка ситуация. В записите със съмнително качество се чуват накъсани фрази и изрази, удобно подбрани за създаване на определени внушения".

В допълнение от партията препубликуваха записа, разпрсостранен по-рано от „Афера“ и написаха, че от него хората ще разберат, че на изборите през 2023 г. не са успели да съберат пари, за да си финансират кампанията. "Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания“, пишат от ПП. В публикацията се допълва, че са стигнали и до извод, "че българските служби ги следят и подслушват".

„Това може да ви обясни и защо ГЕРБ и ДПС водиха такава люта битка, за да ги запазят в този вид“, пише още в поста.

Днес от ПП написаха във Facebook, че разпространените записи са пореден опит за "кална кампания" срещу тях. Оттам посочиха още, че вместо с политически аргументи, кампанията се води с манипулирани записи и внушения през съмнителни медии.

„Такава лъжа и внушение е употребата на имена, които отдавна служат за компрометиране при всяка ситуация. В записите със съмнително качество се чуват накъсани фрази и изрази, удобно подбрани за създаване на определени внушения. Показателно, че въпросните записи се разпространяват повече от година след събитията, за които се твърди, че са записани.“

Като причина за публикуване на компроматните записи от "Продължаваме промяната" посочват интервю на Асен Василев, дадено преди дни пред Нова, в което бившият финансов министър твърди, че Бойко Борисов има намерение да стане президент, а Делян Пеевски - премиер.

Не пак, а отново

По време на преговорите за кабинет през май 2023 г.  отново бе публикуван запис на онлайн заседание на Националния съвет на „Промяната“ от бившия депутат от ПП-ДБ Радостин Василев. Тогава той напусна партията. На него се чуват гласовете, наподобяващи тези на Петков и Василев, които коментират нуждата от смяна на шефовете на службите, които ще се съгласуват с „посолството“. Тема в разговора е и имунитетът на Бойко Борисов.

След изтеклия запис Бойко Борисов „замрази“ прегворите за състав на Министерския съвет, но по-късно формациите се разбраха и правителсво беше съставено.