Ако парламентарните избори се провеждаха днес, ГЕРБ-СДС щяха да получат подкрепа от 26,1% от заявилите желание да гласуват, което е с 10 на сто повече от следващата политическа сила, събрала симпатиите на гласоподавателите - “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) – 15,4%. Това показва проучване на социологическа агенция “Тренд”, направено по поръчка на в. “24 часа”, проведено между 11 и 18 май чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице” сред 1003 души над 18-годишна възраст. 

Според социологията следващите партии биха били със сходни резултати: ДПС – с 14,9 на сто и “Възраждане” - 14,8%. Пета позиция си запазва БСП с 8,5% от гласуващите. При това социологическо проучване “Има такъв народ” прескача бариерата от 4% за влизане в Народното събрание, като ще получи подкрепата на  5,5 на сто от гласоподавателите.

Според данните 2,4% от заявилите, че ще гласуват на парламентарните избори, декларират подкрепа за “Солидарна България”, 1,8% - за “Синя България”, за “Левицата” -  1,4%, за “Български възход” -   1,2 на сто, а за ВМРО - 1,1%. Ако прогнозата се потвърди, тези формации няма да са парламентарно представени. 5% от гражданите, които ще гласуват ще отбележат опцията “Не подкрепям никого”

Електоралните нагласи за Евроизборите - без сериозна разлика

“Тренд” не отчитат особена разлика в нагласите на българите при провеждане на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат “2 в 1” с тези за национален парламент. 

За ГЕРБ-СДС декларират подкрепа 25,9% от заявилите, че ще гласуват на евроизборите. Очаква се малко по-силен резултат на евровота в сравнение с парламентарния вот за коалицията ПП-ДБ - 16,1%, и “Възраждане” - 15,1 на сто. За БСП резултатът за евролистата е по-слаб в сравнение с националния вот – 8,1 %. ДПС биха подкрепили 14,6% от гласуващите.

“Има такъв народ” запазват подкрепата си от 5,5 на сто от гласоподавателите. “Солидарна България” ще получи 2,1 % подкрепа, за “Синя България” ще гласуват 1,8%, а за “Левицата”, “Български възход” и ВМРО  - по 1,2%, според данните на “Тренд”. Опцията „Не подкрепям никого“ събира 5,3%  но резултатът не участва в разпределението.

Според анализаторите разликата между активността на гласоподавателите при европейските и националните избори се дължи на възможността на парламентарния вот да се гласува и в страни извън Европейски съюз.

Избирателна активност

Социолозите от “Тренд” прогнозират 48% избирателната активност на предстоящия парламентарен вот, която не се различава от подкрепата на българите при изминалите избори за Народно събрание. 

Пред урните за парламентарните избори на 9 юни се очакват между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди избиратели, посочват от “Тренд”. За европейските избори декларираната активност е 45% - с 3% по-ниска от очакваната за парламентарния вот. Очакваната активност е между между 2,3 и 2,5 млн. души, посочват анализаторите от “Тренд”.