От партия „Възраждане“ ще внесат официално запитване до Конституционния съд, в което настояват за бързо произнасяне по тяхна жалба. В кулоарите на парламента Костадин Костадинов изтъкна, че са минали повече  от 4 месеца от внасянето на жалбата им заради решението на Народното събрание да отхвърли провеждането на референдума за запазване на българския лев.

Костадинов уточни, че няма краен срок, в който съдът да се произнесе, но обичайните срокове за произнасяне са 3 месеца. Според него това започва да прилича на скрит отказ от правосъдие.

За промяна в изискванията за провеждане на референдуми, настояват и от "Има такъв народ". От партията на Слави Трифонов искат да бъде облекчена процедурата за събиране на подписи и да отпадне изискването за минимален брой участници в гласуването, за да бъде приет референдума. Предложенията им обаче не бяха подкрепени в пленарна зала и бяха отхвърлени още на първо четене.

От "Има такъв народ" предлагат законодателни промени, които имат за цел да облекчат процедурата за национални допитвания, като се намали броя на необходимите подписи за организиране на референдум наполовина и се увеличи срокът за тяхното събиране. Настояват и за отпадане на изискването за минимален брой гласували на референдума, за да бъде той зачетен.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС изискванията за провеждане на референдум трябва да останат високи, защото повечето от въпросите, подлагани на референдум досега, всъщност рушат политическата и парламентарната система.

Даниела Божинова от ПП-ДБ уточни, че анализите на страни, в които референдуми се използват често, показват редица ползи от използването на допитвания до гражданите.

Въпреки изказаните аргументи, предложенията на "Има такъв народ" получиха подкрепа само от "Възраждане" и БСП и не успяха да преминат към второ четене. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм