скам да благодаря на всички софиянци, които излязоха да гласуват днес. Искам много да благодаря на тези, които подкрепиха мен и нашите кандидати за районни кметове. Благодаря и на хората в секционните избирателни комисии, чиято работа тепърва започва". Това заяви Васил Терзиев, който по първоначални данни е победителят в кметската битка за София.

"Когато има финални резултати, ние ще дадем пресконференция, така че утре очаквайте покана от нас, за да обсъдим с политическите лидери резултатите и да отговорим на всички въпроси", коментира той.

Според данните на "Алфа Рисърч", "Тренд" и "Галъп" Васил Терзиев е победителят на балотажа за кмет на София. Според "Алфа рисърч" Терзиев е получил 49,7% подкрепа, а Ваня Григорова - 43,8%; според "Тренд" той печели балотажа с гласовете на 51,9% от отишлите до урните в неделния ден, а опонентът му Ваня Григорова от местна коалиция „БСП за България” е била подкрепена от 43,4 на сто от гласувалите; според данните на „Галъп” Терзиев е избран с гласовете на 50,8% от отишлите до урните на балотажа, а за Ваня Григорова от Местна коалиция „БСП за България” вота си са дали 45,2% от гласувалите в неделния ден.

Двамата кандидати, които влязоха в битка за кметското място в София - Васил Терзиев и Ваня Григорова - упражниха правото си на глас още в ранните часове на деня. Терзиев коментира, че надеждата му е хората да разберат, че силата е в тях. Григорова призова избирателите да отидат до урните и уточни, че е гласувала за град без корпоративни зависимости. 

Много от манипулациите отказват хората да гласуват, заяви Васил Терзиев. По думите му всеки, който е имал доверие в машинното гласуване, не го е загубил, а самият той също е гласувал чрез машина.

От хората зависи управлението през следващите 4 години, коментира Ваня Григорова. Тя уточни, че е гласувала за град, свободен от корпоративни зависимости, в който всеки има свободата да бъде такъв, какъвто е, без да се притеснява. 

И двамата кандидати за кметския пост призоваха жителите на столицата да излязат и да гласуват, без значение дали с машина, или на хартия.

Припомняме, че на първия тур на местните избори за Терзиев гласуваха 119 121 души, с което той събра 31.80%  от подкрепата на гласоподавателите. Зад номинацията на Григорова застанаха 80 875 избиратели, или 21.59% от отишлите до урните.

Почти 14 000 души по-малко бяха решили да се доверят на Антон Хекимян, който получи 17,84 процента.

На втория тур на местните избори гласувахме по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната бяха около 7250, като в 5900 от тях имаше и машини. Изборният ден започна в 7 часа и завърши в 20 часа. 

На балотажа гласувахме за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите можеха да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм