Разликата между двамата участници на балотажа в Пловдив е над 25%, показват данните от 15% обработени протоколи. Костадин Димитров води с 61,04% пред Ивайло Старибратов с 34,58%, съобщиха от ОИК. А според 100% от паралелното преброяване разликата между двамата е над 10%.

Избирателната активност в Пловдив е 23,4%.

Балотажът между Костадин Димитров и проф. Ивайло Старибратов изглежда ще остане в историята на Пловдив като битката, провокирала най-слаб интерес към управлението на града.  

По последни данни гласовете на едва 1/5 от пловдивчани участват в избора за нов кмет на града.

Още в края на изборния ден екзитполът на "Галъп" определи кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров за категоричен победител с 53,1% от гласувалите днес. Проф. Ивайло Старибратов  са подкрепили 41,3% от стигналите до урните на втори тур и ПП-ДБ губи битката за Пловдив.

Според официалните данни градът остава с най-ниска избирателна активност, след Русе.  Пловдивчани останаха незаинтересовани от това кой ще управлява града им през следващите 4 години. През 2019 г. на втория тур на местните избори в Пловдив гласуваха по-малко от 29% от жителите с право на глас и досегашният кмет Здравко Димитров бе избран с почти 47 000 гласа. Очакванията днес са тези резултати да са още по-ниски. 

Новият градоначалник на Пловдив  Костадин Димитров бе в три поредни мандата кмет на район „Тракия“.   48-годишният политик е вицепрезидент на българската федерация по таекуондо ITF. По образование той е математик, завършил висшето си образование в ПУ „Паисий Хилендарски“.

На него ще му се наложи да управлява с 8-партиен общински съвет, в който най-големите групи ще бъдат на ГЕРБ и ПП-ДБ. За развитието на града в този мандат ще гласуват и общински съветници на местната коалиция "Съединени за Пловдив", "Възраждане", новата формация „Браво Пловдив“ БСП, ИТН и ДПС.

"Тепърва ще обсъждаме състава на екипа, с който ще работя в Община Пловдив",  коментира Костадин Димитров по БНТ, минути след като стана ясен резултатът от вота. "И вас ви чувам" каза той на мнозинството пловдивчани, които решиха да не гласуват. 

Според предварителните анализи 53% от гласувалите за Славчо Атанасов на първи тур, на втори са дали гласа си за Костадин Димитров. Вотът за него обаче се очертава мажоритарен, тъй като само 13,6% от избирателите са посочили новия кмет на града заради това, че е от ПП ГЕРБ.

"Очевидно на пловдивчани им харесва града - такъв, какъвто е",  бе и първият коментар на проф. Ивайло Старибратов. 

Кандидатите на ГЕРБ и тези на "Продължаваме промяната – Демократична България" са на балотаж и в  5 от 6-те района на града, откъдето се очакват крайните резултати след днешния втори тур на изборите.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм