На 26 юли гости в „Нови хоризонти с Лили” бяха Саша Безуханова – предприемач в технологичния сектор, общественик и Лари Бийл – финансист от Калифорния.

В първата част на предаването, госпожа Безуханова разказа за гражданския проект MOVE.BG, който наскоро отпразнува 10 годишен юбилей. Стана дума и за проблема с кадрите в България, който съществува и в световен план. Битката за таланти е навсякъде, а трудовия пазар претърпя промени, в условията на дистанционна работа. Гостът отбеляза и важната роля на ментора, като вдъхновител за младите предприемачи. Госпожа Безуханова сподели и за другата си любов – „зелената тема”, както и за мястото на жените в технологиите - две неща, които са особено важни за нея.

Във втората част на „Нови хоризонти с Лили”, се осъществи традиционната връзка по Скайп с американския финансист Лари Бийл в Сан Франциско, Калифорния. Той представи интересен материал на тема „В Силициевата долина не можем да изключим изкуствения интелект от съзнанието си”.

Лари Бийл

Става дума за очевидните ползи от Изкуствения Интелект, но и за някои негови негативни последствия. Факт е обаче, че той няма да изчезне, а ще се променя много бързо. Съществува страх, че ИИ ще премахне милиони работни места, но надеждата е, че по този начин и ще се подобри работния процес. „В случая нямаме друг избор, освен да вземем доброто, заедно с лошото. Просто трябва да се научим да ги разпознаваме!”, заключи Лари Бийл.

Като музикален фон звучаха изпълнения от дебютния албум на кънтри квартета „Литъл Биг Таун” излязъл през 1999 година.