Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица Тбилиси, където полицията използва водни струи, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати за разпръсване на протести срещу закона за "чуждестранните агенти" и призова страната да не се отклонява от пътя към ЕС, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците.

Протестиращите наричат законопроекта "руския закон", тъй като съседна Русия използва подобни законови мерки срещу независими новинарски медии и организации, които критикуват Кремъл.

Необходимо е трето и окончателно гласуване в парламента, за да може той да може да влезе в сила. Грузинският депутат Иракли Кобахидзе заяви днес пред медиите, че очаква това окончателно гласуване да се случи в средата на май.

Законът ще изисква медиите и некомерсиалните организации да се регистрират като "защитаващи интересите на чужда сила", ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Миналата година управляващата партия "Грузинска мечта" оттегли подобно предложение миналата година след многохилядни протести.

Отношенията между Русия и Грузия са сложни и бурни от разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век. През 2008 г. двете страни водиха кратка война, в резултат на която Грузия загуби контрола над два приятелски настроени към Русия сепаратистки региона, припомня АП. Вследствие на това Тбилиси прекъсна дипломатическите си отношения с Москва, а въпросът за статута на регионите продължава да бъде основен проблем с Москва, въпреки че отношенията донякъде се подобриха.

Грузия се присъедини към международните резолюции, осъждащи руското нахлуване в Украйна, но също така се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от военната мобилизация и политическите репресии. Дори в управляващата партия на Грузия се наблюдава вътрешно напрежение по отношение на съседката ѝ, отбелязва АП.