Бившият кадър на БСП, който мина в редиците на ДПС - журналистката Елена Йончева става евродепутат, макар да бе сложена пета в листите на Движението. Това става ясно от интернет страницата на АЛДЕ, от която ДПС е част.

Йончева изненадващо се появи в листите на ДПС през април, но не зае челните места. При преференциалния вот размествания не е имало. А ДПС получи три мандата в европарламента от резултатите на отминалите избори. Поставените пред Йончева в евролистата - Джевджет Чакъров и Искра Михайлова обаче са подали заявления за отказ от местата си в ЕП, така журналистката се премества на трето място след Илхан Кючюк и Танер Кабилов, които също влизат в ЕП.

Въпреки че Централната избирателна комисия все още не е обявила официално кои кандидати за членове на Европейския парламент отиват в Брюксел, картината става все по-ясна, според данните изнесени от комисията.

Размествания в листата на ПП-ДБ

Другите изненади при евродепутатите са от листите на ПП-ДБ, които ще изпратят също трима свои представители в ЕП. Благодарение на преференциите си Радан Кънев и Христо Петров-Ицо Хазарта са разместили листите. Така, макар и по-назад в листите, те, заедно с водача в евролистата Никола Минчев влизат в Европейския парламент, като изместват Стефан Тафров и Даниел Лорер. След изборите съпреседателят на ДБ Христо Иванов хвърли остака, а според запознати причина затова е липсата на представител на ДБ в ЕП след ниския резултат на вота.

Росен Желязков - втори по преференции

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков, който е втори по преференции за евровота след радиоводещия Петър Волгин от “Възраждане”, днес се отказа от мястото си Брюксел. Той остава в националния парламент като водач на листата в Благоевград и дава път към ЕП на Илия Лазаров, който беше шести в листата. ГЕРБ-СДС имат пет мандата в ЕП. Така, другите четирима, които отиват в Брюксел са настоящите евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел.

Волгин с 1/4 персонална подкрепа 

Петър Волгин е получил персоналната подкрепа на една четвърт от гласувалите за “Възраждане” и посочилите преференция в евролистата. Така Волгин става член на Европарламента, а останалите двама от трите мандата на партията ще са вероятно водачът на листата Станислав Стоянов и Рада Лайкова.

В БСП - без изненади

В БСП преференциалния вот не е довел до размествания. Начело на евролистата на социалистите е Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев, които ще са евродепутатите на червените, който след изборите се разделиха с лидера си - Корнелия Нинова.

Ивайло Вълчев от ИТН отива в Брюксел

ИТН, които изпращат един представител в Брюксел също нямат размествания в листите. Така, без изненади, от партията на шоумена Слави Трифонов евродепутат става водачът на листата Ивайло Вълчев.