Основните кандидати за председател на ЕК се изправиха един срещу друг в дебат в пленарната зала на ЕП в Брюксел. За втори мандат начело на Комисията се бори Урсула фон дер Лайен, която към момента е и с най-големи шансове за победа.

Петимата кандидати дебатираха по ключови за ЕС теми:

- Икономика и заетост

- Отбрана и сигурност

- Климат и околна среда

- Демокрация и лидерство

- Миграция и граници

- Иновации и технологии

Конкуренти на фон дер Лайен в дебата бяха:

  • Валтер Байер (Австрия), Европейска левица
  • Сандро Гоци (Италия), Renew Europe Now
  • Тери Райнтке (Германия), Европейски зелени
  • Никола Шмит (Люксембург),Партия на европейските социалисти (ПЕС)

Въпросите към тях бяха задавани от публиката в пленарната зала, от зрителите, както и от двамата модератори на дискусията.

На влизане в залата Гоци и Шмидт категорично изключиха коалиции с крайнодесни формации - вероятност, за която фон дер Лайен търпи големи критики от доскорошни партньори. Шмидт изрази желание да не се дават толкова пари за въоръжение и за Украйна. Не избираме заплахите, пред които се изправяме, уточни той. Трябва да влагаме средства в отбраната, без това да означава да не инвестираме в сближаването на обществото. Всеки би искал мир, но въпросът е при какви условия, добави той.

Фон дер Лайен пък коментира, че ЕС е въвел минимална работна заплата и насочи 81 милиарда евро за саниране на сградите, а 21 млрд. евро - за социални жилища. Тя настоя за подобряване на военното производство, ЕС да има общи отбранителни проекти и даде пример с противоракетната отбрана. Трябва да продължим подкрепата за Украйна и да подобрим собствената си отбрана, добави тя. 

Според кандидата на левицата Валтер Байер повишаването на прогнозните резултати на крайната десница е в резултат на несигурността, която ги кара да побесняват. "Ако наистина искаме да победим крайната десница, трябва да гарантираме, че хората ще имат достоен живот", заяви той. Байер посочи като най-голямата заплаха пред сигурността промените в природата. Той изрази съмнение в необходимостта от повече разходи за отбрана. Байер се обяви за прекратяване на огъня в Украйна и настоя, че решение не може да бъде намерено на бойното поле. 

Представител на Зелените в дебата нямаше, защото те не приемат практиката за водещ кандидат за председател на ЕК.