Първите прогнозни данни за евровота показват, че Европейската народна партия повишава резултата си и вероятно ще бъде най-голямата политическа сила и в следващия Европейски парламент. Към момента социологическите проучвания ѝ отреждат 181 депутатски места.

Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите се нарежда на второ място със 135, а на трето е групата "Обнови Европа", която получава 82 места.

Австрия

Историческа победа за Австрийската партия на свободата с 25,5 процента - това е изводът след оповестените окончателни резултати от изборите за Европейски парламент в Австрия.

Според последните данни, обявени от Европейския парламент, победител на евровота в Белгия е крайнодясната партия "Вламс беланг" ("Фламандски интерес") с 13,92% от гласовете.

Гърция

Цели осем гръцки партии ще излъчат евродепутати, показват междинните резултати при преброени 97,71 процента от подадените гласове на изборите за Европейски парламент в Гърция в неделя.

В Дания Социалистическата народна партия нанесе първо поражение на управляващата Датска социалдемократическа партия от 2019 година, след като получи подкрепата на 17.43% от гласоподавателите в страната на европейските избори вчера, сочат окончателните данни след пълното преброяване на гласовете. Изборите се оказват исторически, тъй като отбелязват най-ниската подкрепа, която Датската социалдемократическа партия е получава някога на европейски вот - 15.6%. 

Испания

Според предварителни данни, с 34,2% от подкрепата на избирателите, дясната Народна партия е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Испания.

Шест партии от Италия ще влязат в ЕП, сочат частични резултати. Партията на министър-председателката Джорджа Мелони "Италиански братя" води с 28,62 % от гласовете. Демократическата партия на Ели Шлайн е втора с 25,56%.

Проевропейските "Зелени леви" - Партията на труда в Нидерландия спечелиха най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените пълни прогнозни резултати по телевизия Ен О Ес (NOS) в 23 часа местно време.

Социалистическата партия на Португалия и десният Демократичен съюз получават по 7 евродепутатски места от квотата на страната в Европейския парламент, показват предварителни оценки, публикувани на сайта на европейската институция.

Унгария

Управляващата партия ФИДЕС води на изборите за ЕП в Унгария с резултат от 43,7 на сто от гласовете, съобщи Националната избирателна комисия в Будапеща. Водач на листата е Тамаш Дойч, който бе евродепутат в доскорошния ЕП.

Според първите резултати от предварителното преброяване на гласовете за европейските избори в Швеция, публикувани от изборната комисия на страната, Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) печели с 25,1% от гласовете.

Като цяло  в ЕС нарастват групите в десния политически спектър - Европейски консерватори и реформисти получават ще имат 72 места, а "Идентичност и демокрация" ще са с 58 - за сметка на Зелените, които остават с 53 места в законодателния орган. Левицата ще разполага с 35 места, докато депутатите, необвързани с политически семейства, ще бъдат 45. Крайнодесните партии постигнаха големи победи на изборите за ЕП, нанасяйки тежки поражения на двама от най-важните лидери в Съюза, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. В Германия за първи път крайната десница е втора политическа сила. "Алтернатива за Германия" спечели близо 16% от гласовете, а победител е Християндемократическият съюз с 30 на сто от вота.

Трите управляващи на национално ниво партии - на социалдемократите, либералите и зелените - губят подкрепа в сравнение с националния вот преди три години.

В Полша пък управляващата Гражданска платформа на Доналд Туск успя да спечели изборите с един процент пред националконсерваторите от "Право и справедливост". В Словакия, където отчитат рекордно висока избирателна активност за евроизбори от 34%, победител е опозиционната партия "Прогресивна Словакия". А управляващата на простреляния премиер Роберт Фицо, макар и с подобрен резултат, остава втора. В Кипър 24-годишен независим кандидат, инфлуенсър и звезда в "Тик-ток" ще е един от шестимата представители на острова в новия Европейски парламент. Фидиас Панайоту спечели около 18% от гласовете и се класира на трето място. Неясно остава за каква политика ще работи новият евродепутат.

Лидерите на политическите групи в ЕС ще се съберат във вторник на първата си официална среща след вота, обяви настоящият председател на ЕП Роберта Мецола. Очаква се да се направи преглед на резултатите преди избора на нов председател на ЕК и да се определи пътна карта за съставянето на новия парламент.