Христо Иванов се отказва от лидерството си в “Да, България”. Той е подал оставка, която е приета от изпълнителния съвет на формацията. Иванов се отказва и от депутатското си място в следващия парламент, но уверява, че ще продължи да работи за партията и приоритетите ѝ, но в друго качество.

Той подчерта, че решението му не трябва да бъде разбирано като ревизия на участието на “Да, България” в коалиционните ѝ формати.

“Службогонци”, “сглобкаджии” и хора, които са измамили доверието на избирателите”

Ние не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели в политическия курс на “Да, България”, заяви Христо Иванов на изявление пред журналисти.

“Това, за което трябва да поемем отговорност - тази неспособност и неуспех да мобилизираме обществената подкрепа, вървеше с това, че бяхме представени като “службогонци” и хора, които гонят властта сама за себе си, “сглобкаджии”, хора, които са измамили доверието на избирателите. Бяха вадени наши позици от предходен период, без да се държи сметка за сериозната промяна в обстоятелствата, която беше настъпила и нашата политическа аргументация”.

Това, че тази политика няма подкрепа е причина аз да се отдръпна, дори да смятам, че е правилна, каза Иванов по отношение на приоритетите, които партията му застъпваше до момента.

“ГЕРБ много добре знаеха какво правят, ориентираха се, че не успяваме да мобилизираме обществена подкрепа за този курс и се възползваха от нашата слабост, за да се опитат да ревизират курса и да консумират властта както си знаят. Да злоупотребяват с нея и това ще видим оттук нататък. Това е тежка перспектива за страната.  

“Декларирам, че няма да се кандидатирам за лидер и няма да стана народен представител”

“Смятам, че е много важно да започнем на нова страница разговора с избирателите и те да видят сериозно отношение към сигнала, който изпращат. От тази гледна точка, смятам, че е важно да се стигне до край”.

Припомняме, че Христо Иванов беше министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. В края на 2015 г. той подаде оставка заради липса на подкрепа към предложената от него съдебна реформа, която бе бламирана от парламента. През 2017 г. Иванов учреди партия "Да, България". През ноември 2021 г. Иванов отново подаде оставка като лидер на формацията заради лоши изборни резултати. Тогава Националният съвет на партията гласува доверие и даде нов мандат на Иванов, за да преговаря с представителите на "Продължаваме промяната" за съставянето на редовно правителство и той запази лидерското място.