“Колегите от ГЕРБ като че ли отстъпиха от логиката на разбирането, че трябва да бягаме от концентрация на власт”. Така съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов коментира актуалните спорове на политическата сцена, сред които предсрочното отстраняване на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Цялата власт в едни ръце 

Иванов посочи, че съсредоточаването на властта в ръцете на едни политически формации е пагубно за страната.

“Имаме криза и тази криза няма да се реши с един голям удар, а ще трябва да се търсят баланси и компромиси, през които да се върви.

Тук става дума за търсене на мерки за намаляване на напрежението и изграждане на наченки на доверие и търсене на баланс.

Тоест никой да не се опитва да вземе цялата власт и да превърнем това от негатив в недостатък.

Всички се явяваме на избори с мечтата да вземем цялата власт. И слава Богу мъдрият разум на хората, които са измислили либералната демокрация, особено в нейния парламентарен вариант, е казал - не, това не трябва да се случва.

Затова има разделение на властите, има дозиране на властта по много начин, не просто на три. Мъдрите демокрации са се научили, че във всяка една точка е добре да се търси баланс, да си избяга концентрация на властта”.

На въпрос не се ли избърза с промените в Конституцията, Христо Иванов подчерта, че това е бил “единственият позитивен сценарий на търсене на баланса”.

Консумация на власт, превземане и репресивност

Съпредседателят на ДБ коментира още и предстоящия вот, като заяви, че пасивността на гражданите само би дала сила на Делян Пеевски да завземе властта.

Според Христо Иванов Пеевски не бива да бъде допускан да завземе властта и “да запази позицията си на гарант за обезпеченията, които зависят от прокуратурата”.

“Единият вариант е Пеевски да получи властта - да превземе съдебната власт, регулаторите, да си запази службите и да ги използва по начина, по който сега виждаме, че ги използва.

Тогава, понеже това нещо няма да бъде стабилно, защото ще бъде силно нелигитимно и ще получи обществена реакция, то има една единствена посока, в която може да се закрепва и това е посоката на затягане на гайките и все по-голяма репресивност.

Това е вариантът 2017-2018 г. Тогава си спомняте, че формално коалицията беше с “Патриотичния фронт” (бел.ред. националистическа коалиция в България в периода 2014 г. - 2017 г., включваща партиите НФСБ и ВМРО-БНД, които през 2017 г. участват на предсрочните парламентарни избори заедно с ПП “Атака” като част от коалицията “Обединени патриоти”), реално те бяха много бързо напазарувани заедно и поотделно от Пеевски и на практика властта се консумираше леко прикрито от коалиция между Борисов и Пеевски.

Неизбежно това доведе до засилване на репресивните действия. И те имаха измерения, както по отношение на несъгласни и политически неудобни, така и по отношение на хора, които си мислеха, че се занимават само с бизнес и нищо не може да им се случи.

Защото тези модели ядат много парà, консумират много ресурс и от тази гледна точка много бързо преминават към експроприация на бизнеси, които лежат зле на повърхността, незащитени са.

Това нещо в момента е абсолютно възможно да се случи”, коментира Иванов.

Прогноза

Според Иванов за България съществува и вариантът да се появи един спасител в лицето на президента Румен Радев, на който гражданите да се доверят.

По повод правомощията на държавния глава, той категорично заяви, че те на са му били отнети с последните изменения на основния закон, а просто са били ограничени.

Относно влиянието на държавния глава, Христо Иванов допълни, че той носи отговорност и за сегашното служебното правителство, защото е издал указа за назначаването му.

“Засилихме ролята на президента като посредник в един диалог между партиите”, допълни Иванов.

Във връзка със знаковото убийство на Нотариуса, Иванов коментира, че то е станало вследствие на разместване на пластовете по високите етажи и в съдебната система.

Гледайте цялото интервю със съпредседателя на “Демократична България” в прикаченияте файлове.