Грузинският проектозакон за чуждестранните агенти, който предизвика големи протести, е оттеглен от парламента. Това се казва в съвместно изявление на управляващата партия "Грузинска мечта", общественото движение "Народна власт" и парламентарното мнозинство. Управляващата партия обаче не възнамерява да се откаже от инициативата си.

"Виждаме, че приетият законопроект предизвика противоречия в обществото. Машината за лъжи успя да представи законопроекта в негативна светлина и да заблуди определена част от населението. На проектозакона беше поставен фалшив етикет на руски закон, а приемането му на първо четене беше представено в очите на част от обществото като отклонение от европейския курс", се казва в изявлението.

Масови протести, сблъсъци и сълзотворен газ в Грузия заради закон за медиите и НПО (видео и снимки)

Партията твърди, че "радикалните сили са успели да въвлекат някои млади хора в незаконни дейности." "Грузинска мечта" благодари на "героичните служители на правоохранителните органи, които търпеливо и по най-високите стандарти са реагирали на насилието". По-специално полицията за борба с безредиците разпръсна протестиращите с водни оръдия и използва сълзотворен газ.

"Ние, като орган, отговорен пред всеки член на обществото, решихме безусловно да оттеглим законопроекта. Когато емоционалният фон отшуми, ще обясним по-добре на обществото защо законопроектът беше приет и защо е важно да се гарантира прозрачност на чуждото влияние в нашата страна. За тази цел ще започнем срещи с населението и ще изнесем цялата истина за всеки детайл от случая пред широката общественост", добавиха от партията.

Масов бой в грузинския парламент заради „вдъхновен от Русия“ закон (видео)

Масови протести избухнаха в цяла Грузия, след като на 7 март грузинският парламент одобри на първо четене един от двата проектозакона за чуждестранните агенти. Вчера, 8 март, опозицията отправи две искания към властите: да оттеглят инициативата и да освободят всички задържани преди това по време на митингите, но тези искания не бяха изпълнени.

В проектозакона за прозрачност на чуждестранното влияние организациите с нестопанска цел и медиите, чиито годишни приходи са повече от 20% от чуждестранно финансиране, се считат за агенти на чуждестранно влияние. Това няма да засегне организации, основани от административни органи и спортни федерации.

Алла Пугачова поиска Русия да я обяви за „чуждестранен агент“

От организациите ще се изисква да се регистрират като агенти и да подават годишна финансова декларация. В случай на нарушение ще им бъде наложена глоба в размер на 25 000 лари (около 9500 долара). Именно този документ беше одобрен от грузинския парламент на 7 март. Грузинският президент Саломе Зурабишвили неколкократно се изказа срещу законопроекта, като обеща да му наложи вето.

Проектозаконът "За регистрация на чуждестранните агенти" предвижда не само административна, но и наказателна отговорност. Всяко физическо или юридическо лице с чуждестранно финансиране ще бъде задължено да се регистрира като "чуждестранен агент". Изключения: дипломати, консули и служители на дипломатическата служба и консулските служби, както и длъжностни лица на чужда държава.

САЩ обвиняват Русия в намеса в американската политика

Неспазването на закона се наказва с глоба или лишаване от свобода до 5 години. Движението за народна власт заявява, че законопроектът за регистрация на чуждестранните агенти е изцяло копиран от американския закон FARA (приет през 1938 г.; задължава чуждестранните агенти в Щатите, представляващи интересите на чужди сили в "политическо или квазиполитическо качество", да разкриват отношенията си с чуждото правителство и информация за свързаните с тях дейности и финанси). 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм