Украински войници махат с ръка и натискат клаксони, докато карат по черен път във Форт Сил, Оклахома, придвижвайки машините си на позиция за защита от хипотетичен руски ракетен обстрел.

Това обаче не бяха обикновени камиони. Украинците обслужваха американска система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", с която 65 украински войници се обучават интензивно в продължение на 10 седмици, ръководени от инструктори на американската армия в базата.

Си Ен Ен наблюдава обучението, само няколко дни преди очакваното завършване на ускорения курс от украинците. Обучението във Форт Сил е единственото място на американска територия, където САЩ обучават украинците на американски оръжейни системи. Видеозаписът и снимките от обучението обаче бяха забранени, за да се защити самоличността на войниците, които през следващия месец ще се приберат у дома, за да защитават страната си срещу руските сили.

Врата в полето ли са западните санкции срещу руския петрол

Украинците са се представили отлично, твърдят официални лица. Те са усвоили основите на системата "Пейтриът" толкова бързо, че им е било предоставено допълнително интензивно обучение, което рядко се предоставя на американските им колеги, преминаващи същия курс, допълват служителите.

"Нашата оценка е, че украинските войници са впечатляващи и абсолютно бързо се учат благодарение на обширните си познания за противовъздушна отбрана и опита си в бойна зона", каза бригаден генерал Шейн Морган.

"За тях беше по-лесно, да схванат темпото и поддръжката", каза той. "Те са най-добрите от най-добрите в това, което правят в областта на противовъздушната отбрана".

Си и Путин обещаха нов световен ред, не се вижда мир за Украйна

Сега системата ще бъде разположена в Украйна през следващите седмици - много по-рано от предвиденото - и ще даде на страната допълнителна защита срещу руските ракети.

Представители на САЩ също така заявиха, че танковете "Ейбрамс" ще бъдат разположени по-бързо от очакваното, въпреки че според украински официални лица са необходими много по-сложни оръжия и много от тях, за да се отблъсне ефективно настъплението на Русия.

САЩ и техните съюзници знаят, че двете системи "Пейтриът", които ще бъдат предоставени на Украйна - едната от САЩ, а другата съвместно от Германия и Нидерландия - няма да бъдат достатъчни, за да защитят цели украински градове от руски ракетни атаки.

Един високопоставен служител в областта на отбраната заяви, че "Пейтриът" няма да може да защити целия град Киев, например.

Руска атака с дрон уби трима души в Киевска област

Но той ще бъде по-добър от системите за противовъздушна отбрана, които украинците използват в момента.

Интензивно обучение

Мъже и жени, на възраст от 19 до 67 години, са тренирали от 7 до 18 ч., 6 дни в седмицата, в продължение на 10 седмици, съобщиха официални лица. Много от тях са били квалифицирани инженери преди войната, а няколко имат множество дипломи и всички са били избрани от украинските военни лидери да се обучават в САЩ.

"Мисля, че само заради бойния си опит у дома, те успяха да усвоят нещата много лесно - най-доброто, което съм виждал досега, а съм обучавал в много държави", казва един от американските инструктори. "Тези хора ги разбиват."

Подчертавайки колко опитни са били украинците в областта на противовъздушната отбрана, когато са пристигнали във Форт Сил, високопоставен служител заяви, че командирът на украинския батальон вече е извършил множество прихващания на руски ракети в хода на войната. За разлика от тях командирът на американския батальон никога не е извършвал реално прехващане на ракети - каза служителят.

Докато Си се среща с Путин, Зеленски кани Китай да се присъедини към мирната формула на Киев

Украинците също така се адаптираха добре към живота във Форт Сил, който включваше много супи - основна част от украинската диета - в плановете за хранене заедно с американската кухня: бургери, барбекю и пържоли на скара. Един от американските инструктори заяви пред Си Ен Ен, че много от тях не са яли бургери преди. Те са били фаворити.

Но интензивните, реални бойни действия, които ги очакваха в Украйна, бяха постоянно на дневен ред. Една военнослужеща била по средата на тренировъчна сесия, когато ѝ се обадили по телефона и ѝ съобщили, че съпругът й е загинал в бой. Няколко от 18-те американски военни преводачи, извикани да помагат в превода, са родени в Украйна и са дълбоко повлияни от преживяванията на войниците, казват служителите.

Киев се радва на нови трамваи, лично производство (снимки)

"За нас беше истинска чест да се срещнем с тези воини", заяви високопоставен служител от Форт Сил. "Техните истории бяха едновременно ужасяващи и невероятни. И мисля, че ние научихме толкова много от тях, колкото и те от нас".

Американските инструктори са работили, за да включат в обучението реалистичните заплахи и условия, с които украинските войници ще се сблъскат, когато се приберат у дома, каза този служител. Но често украинците по същество сами поемаха обучението, като го приспособяваха към най-реалистичните видове заплахи, с които могат да се сблъскат у дома.

Столтенберг: Китай да се вслуша в мнението на Украйна за мирния план

"Обикновено не го правим", каза инструкторът. "Но въз основа на това, което тези войни ще правят, беше много важно да можем да проведем този диалог и да включим някои от тези реалистични заплахи."

"След като пристигнат в Украйна, войниците ще интегрират тези нови системи в многослойната си противовъздушна отбрана заради една-единствена причина - да помогнат за предпазването на Украйна от безумните атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в гъсто населените градски райони", заяви говорителят на американската армия Мартин О'Донъл. "Форт Сил дава възможност за такава защита. Сигурен съм, че действията им през последните месеци ще спасят човешки животи". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм