Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Пекин да вземе предвид условията на Украйна за мир с Русия, докато президентът на Китай Си Дзинпин се срещна с руския лидер Владимир Путин в Москва, предаде АФП.

Путин каза на Си, че е отворен за обсъждане на представения от Пекин документ с позиция от 12 точки относно конфликта, който включва призив за диалог и зачитане на териториалния суверенитет на всички държави.

С какво Путин нагости “скъпия си приятел” Си

"Украйна трябва да реши кои са приемливите условия за всяко мирно решение", заяви Столтенберг на пресконференция и посочи, че Китай не е осъдил инвазията на Москва.

"Следователно Китай трябва да започне да разбира гледната точка на Украйна и да се ангажира пряко с президента (Володимир) Зеленски, ако иска да има сериозни намерения за мир."

Отправил ли е наистина Зеленски заплаха към САЩ, че децата им ще умират във войната в Украйна?

Ръководителят на западния военен съюз заяви, че приветства всички предложения, които могат да доведат до "справедлив и устойчив мир".

Той заяви, че документът на Китай съдържа някои положителни елементи, включително наблягане на ядрената безопасност, защитата на цивилното население и териториалната цялост.

Дайнов по Дарик: Руснаците са в истеричен балон как мятат ракети, това са симптоми на края

Но той предупреди, че всяко прекратяване на огъня, което не зачита суверенитета на Украйна, "ще бъде само начин да се замрази войната и да се гарантира, че Русия може да се възстанови, прегрупира и атакува отново".

Китай се опитва да се представи като неутрална страна в конфликта в Украйна, но Вашингтон заяви, че действията на Пекин може да са "тактика на забавяне", която да помогне на Москва.

Киев сравни Путин с крадец при посещението му в Мариупол

Столтенберг заяви, че все още не е видял доказателства, че Китай доставя оръжия на Русия.

"Но видяхме някои признаци, че това е било искане от страна на Русия и че това е въпрос, който се разглежда в Пекин", каза той.

"Нашето послание беше, че Китай не трябва да предоставя смъртоносна помощ на Русия".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм