Посредници печелят пари, тъй като руският суров петрол намира непреки пътища към европейския пазар, твърдят политици и представители на индустрията, пишат от Politico.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви зависимостта на Европа от руския нефт и газ за "история".

Но други - от висши украински служители до членове на ЕП и представители на индустрията - твърдят, че тази глава от историята все още се пише.

Къде отива руският петрол след европейското ембарго?

Те казват, че значителни количества руски въглеводороди, особено петрол, все още се пренасят покрай санкциите и на европейския пазар, печелейки плащания, които финансират военната машина на Владимир Путин.

"През 90-те години на миналия век имах приятел в Ню Йорк, който се оплакваше, че хлебарки влизат в апартамента му през всяка свободна дупка - точно това прави Русия с енергията си", казва пред Politico Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Трябва да поправим тези дупки, за да спрем Русия да получава тези кървави пари, които използва, за да финансира военната машина, която унищожава страната ни и убива народа ни."

Суровият петрол е пословично труден за проследяване на световните пазари. Той лесно може да бъде смесен или комбиниран с други пратки в транзитните държави, като на практика се създава по-голяма партида петрол, чийто произход не може да бъде определен. Процесът на рафиниране, необходим за всяко практическо приложение, също премахва всички следи от произхода на суровината.

Цените на петрола се повишиха заради опасенията от слабо търсене на петрол в САЩ

Сложната мрежа от транспортни компании, носещи знамената на неразгадаеми офшорни юрисдикции, добавя още един слой мистерия; някои от тях са обвинявани, че помагат на Русия да скрие произхода на износа си на суров петрол, използвайки различни средства.

"За разлика от тръбопроводния газ, пазарът на петрол е глобален. Системите за размяна и нетиране, както и смесването на разновидности са обичайна практика", казва Михаил Ходорковски, виден критик на Путин в изгнание и бивш главен изпълнителен директор на петролния и газов гигант ЮКОС.

"Резултатът от ембаргото е значително увеличение на руските транспортни разходи, значително преразпределение на доходите в полза на посредниците и известна допълнителна отстъпка поради стесняването на пазара на купувачите."

Забраната за внос на руски дизел може още да оскъпи горивото в ЕС

Обходни пътища за суровия петрол?

ЕС до голяма степен забрани руските изкопаеми горива след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., с изключения на ограничени количества суров нефт по тръбопроводи, тръбопроводен газ, втечнен природен газ (LNG) и нефтопродукти.

Но големи количества руски суров петрол - по-голям източник на приходи от газа - все още се доставят на световните пазари, което кара някои експерти да подозират, че те си проправят път към европейския пазар през задния вход.

"След въвеждането на санкциите количествата суров петрол, които Русия изнася, остават повече или по-малко стабилни", казва Саад Рахим, главен икономист в световната компания за търговия със суровини Trafigura. "Възможно е руският петрол все още да се продава на ЕС и западните държави чрез посредници."

Един от потенциалните маршрути към Европа е през Азербайджан, който граничи с Русия и е начална точка на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (БТД), управляван от BP. Пристанището Джейхан в Турция е основен център за доставки, от който се доставя суров петрол за Европа; то получава и големи количества от Ирак чрез тръбопровода Киркук-Джейхан.

Франсоа Белами, френски евродепутат и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, изрази подозрения относно този маршрут в неотдавнашен въпрос до Комисията. Според него данните показват, че между април и юли миналата година Азербайджан е изнасял 242 000 барела дневно повече, отколкото е произвеждал - голям марж спрямо вътрешното производство, което през миналия месец възлиза на 648 000 барела дневно и според данни на министерството е в дългосрочен спад.

Депутатите забраниха износа на руски нефт

"Как може една страна да намали производството си и едновременно с това да увеличи износа си? Има нещо напълно непоследователно в цифрите и това несъответствие създава подозрения, че санкциите се заобикалят", каза Белами.

Говорител на Комисията заяви, че тя работи за преодоляване на пропуските в санкционните режими и е назначила бившия посланик на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан за специален пратеник, натоварен с борбата със заобикалянето на санкциите. Длъжностното лице също така посочи, че цитираните от Белами данни за азербайджанските петролни транзакции, които са най-скорошните публично достъпни, "са извършени преди влизането в сила на санкциите, така че там не става въпрос за заобикаляне на санкциите".

"Азербайджан не изнася руски петрол за ЕС по тръбопровода БТД", заяви Айхан Хаджизада, говорител на външното министерство на страната, като добави, че макар "Азербайджан да продължава да използва целия несанкциониран петрол, независимо от източника", той "остава ангажиран да извършва своите операции по доставка и търговия с най-голямо внимание и старание, в съответствие със съответните закони и разпоредби".

ВР и преди е била принудена да отрича, че по тръбопровода БТД се пренася руски петрол, а данните, наблюдавани от Politico за доставките на суров петрол от Джейхан, показват скорошен спад в обема на износа за ЕС - от около 3 млн. тона месечно (около 700 000 барела на ден) в началото на 2022 г. до около 2 млн. тона месечно през тази година.

Държавата ще поема контрол върху петролните рафинерии при определени обстоятелства

Хитри операции

В същото време обаче Турция удвои директния си внос на руски петрол през миналата година и отказа да наложи санкции върху руския суров петрол, въпреки че едновременно с това предлага военна и хуманитарна подкрепа на Украйна.

В края на миналата година финландският Център за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA) предупреди, че "се очертава нов маршрут за руския петрол към ЕС през Турция, която е все по-важна дестинация за руския суров петрол", където той се преработва в петролни продукти, които не са обект на санкции, и се продава по-нататък.

"Разполагаме с достатъчно доказателства, че някои международни компании купуват рафинирани продукти, произведени от руски петрол, и ги продават на Европа", казва Устенко, съветник на Зеленски. "Това е напълно законно, но напълно неморално. Това, че е разрешено, не означава, че не трябва да правим нищо по въпроса".

В понеделник британската неправителствена организация Global Witness публикува доклад, според който руският петрол постоянно се продава на цени, далеч надвишаващи ограничението от 60 долара, наложено от страните от Г-7 през декември миналата година.

Си и Путин обещаха нов световен ред, не се вижда мир за Украйна

"Фактът, че руският петрол продължава да се движи по света, е характеристика, а не грешка на западните санкции", заяви Май Роснер, активистка на кампанията, работила по доклада. "Правителствата предложиха на индустрията за изкопаеми горива широко отворена задна врата, а търговците на суровини и големите петролни компании се възползват от тези вратички, за да продължат да работят както обикновено."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм