Цените на петрола леко се повишиха в четвъртък поради опасения относно търсенето след по-голямото от очакваното увеличение на петролните запаси в САЩ, най-големия потребител на нефт в света.

Международният бенчмарк суров петрол тип "Брент" се търгуваше на цена от 82,75 долара за барел в 09:22 ч. местно време (0622 GMT), което е с 0,10% повече от цената на затваряне от 82,67 долара за барел през предходната търговска сесия.

Доларът се стабилизира, петролът поевтинява

Американският бенчмарк West Texas Intermediate се търгуваше на цена от 77,48 долара за барел в същото време, което представляваше увеличение от 0,09% след затварянето на предходната сесия на цена от 77,41 долара за барел.

По данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) търговските запаси от суров петрол в САЩ се увеличиха с около 19 млн. барела до 439,6 млн. барела.

Пазарните очаквания бяха за спад с около 2,4 млн. барела.

Русия забрани износа на петрол за държави и компании, които спазват ценовия таван

Увеличението на запасите от суров петрол сигнализира за намаляващо търсене на суровината в САЩ и натежа върху цените на петрола.

Възобновените надежди за увеличаване на търсенето в Китай, най-големия вносител на петрол в света, подкрепиха възходящите движения на цените, докато нарастващите опасения за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти в САЩ ограничиха по-нататъшното покачване на цените.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм