Европа трупа дизелово гориво от Русия преди забраната за внос на петролни продукти да влезе в сила в началото на февруари, но трескавото трупане на стокови запаси е малко вероятно да предотврати нов ценови шок за транспортните фирми, собствениците на автомобили и бизнеса, пише Darik Buisness Review.

Ваучери за гориво и градски транспорт заменят отстъпката от 25 ст. за литър гориво

В първите две седмици на януари европейски държави са закупили близо 8 млн. барела руски дизел, според данни на компанията Vortexa, което е приблизително в тон с вноса по същото време миналата година преди Русия да нахлуе в Украйна.

Вносът през четвъртото тримесечие на 2022 г. нараства с близо 19%, в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

От инвазията на Русия в Украйна през февруари миналата година ЕС положи огромни усилия, за да намали зависимостта си от доставките на природен газ и петрол от Москва. Те включваха забрана за вноса на руски суров петрол по море, която влезе в сила през декември.

Народното събрание прие закон за компенсиране на потребителите на моторни горива

Страните от ЕС намалиха драстично вноса си на суров петрол от Русия преди забраната, но това не се случва с дизела, защото е много по-трудно да се намерят алтернативни източници на горивото.

Русия е най-големият доставчик за ЕС, съставлявайки 29% от общия внос на дизел през миналата година, според данни на Rystad Energy. Горивото е икономическият “работен кон” на континента, казва пред CNN Business Марк Уилямс, директор Проучвания в Wood Mackenzie.

НС реши: Отменя се отстъпката от 25 ст. за горивата от 1 януари

Дизелът се използва за транспорта на “по-голяма част” от стоките и суровините в Европа, допълва той, както и за зареждането на множеството дизелови коли на континента. Около 91% от микробусите и 96% от всички камиони са на дизел, както и близо 42% от пътническите автомобили, според данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители.

“Основната разлика, която ние виждаме, е, че Европа в продължение на месеци намаляваше вноса на руски суров петрол, преди да настъпи крайния срок през декември,” казва Джей Мару, старши анализатор във Vortexa.

За първи път от месеци: Цената на газа в Европа падна под 900 долара за 1000 куб. м

“При дизела сме свидетели на обратното, като вносът се увеличава почти на финалната права,” допълва той.

За последните три месеца на 2022 г. ЕС е внасял средно по 604 000 барела руски дизел на ден чрез танкери, в сравнение с 508 000 барела на ден за същия период година по-рано, показват данните на Vortexa.

Депутатите приеха законопроект за намаляване на цените на горивата

По-високи цени

Наложената от EU забрана ще затегне световния пазар на дизелово гориво, казва Уилямс, освен ако Русия не пренасочи успешно товарите си към Латинска Америка и Африка - региони, които обикновено внасят от САЩ.

Това би освободило щатски барели, които да бъдат изпратени към Европа, запълвайки празнината, оставена от Москва. 

Вносът на дизел от доставчици, които се намират по-далече, в това число от САЩ и Саудитска Арабия, ще повиши разходите за транспорт, което пък ще се пренесе върху потребителските цени, казва той.

Отстъпката за литър гориво остава и след Нова година

“Очакваме цените на дизела да нараснат в Европа, като скокът ще е през февруари-март,” допълва Уилямс.

По изчисления на Wood Mackenzie цената на барел дизел ще бъде средно 40 долара през първите три месеца на годината. Това е с цели 470% над средната цена за цялата 2021 г., преди руската инвазия да повиши цените.

Средната цена на литър дизел на бензиностанциите в ЕС достигна 1.77 евро на 9 януари, в сравнение с 1.50 евро година по-рано, показват данни на Европейската комисия.

С 23 % са намалели доставките на газ от Украйна за Европа

Франция може да бъде засегната особено тежко. Втората най-голяма икономика в ЕС е и най-големият купувач на дизел, с 22% дял от целия внос по море през последните три години, според данни на Vortexa.

Според Хорхе Леон, старши вицепрезидент на Rystad Energy, ефектът от забраната няма да се усети незабавно в Европа заради големите количества дизелови запаси.

Изнасяла ли е България боеприпаси за Украйна чрез посредници?

ЕС “си свърши работата да намери алтернативни доставчици,” казва той, в това число Кувейт, която откри огромна рафинерия през ноември, което е с капацитет 600 000 барела дизел на ден. Това може да помогне за смекчаването на удара от загубата на руските доставки.

Ако обаче Европа отчете силно възстановяване на търсенето с набирането на сила от страна на икономиката, потребителите могат да очакват увеличения на цените, допълва той.

“Доставките на дизел и зареждането на автомобилите ще бъде малко по-скъпо,” казва Леон.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм