Народното събрание одобри окончателно удължаването на действието на държавния бюджет за 2022 година и през 2023 година до избиране на нов редовен кабинет.

Заедно с централния бюджет се удължават разпоредбите и на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса. 

Нужен брой гласове: БСП и „Възраждане“ сезираха КС за военната помощ за Украйна

По време на обсъжданията бяха отхвърлени предложенията за увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева и за по-високи данъчни облекчения за деца. 

В последния момент депутатите включиха в разходната част на държавния бюджет еднократната помощ за всички ученици от 1 до 4 клас и забраниха на правителство да разходва оперативно европейски средства извън европейските програми.

Не беше подкрепено и предложението на правителството за удължаване на компенсациите с 25 стотинки за всеки литър гориво за още 1 месец.

Спорове в парламента заради промените в Изборния кодекс

В последния момент от ГЕРБ поискаха в бюджета да се разпише, че няма да се използват европейски средства за разходи извън европейските програми. Финансовият министър Росица Велкова първоначално се обяви против това предложение.

След едночасова почивка Велкова промени становището си и подкрепи предложението на ГЕРБ, а Асен Василев обясни какво означава блокирането на европейските средства.

От „Възраждане“ изразиха опасения, че при блокиране на европейските средства ще се наложи държавата да тегли нов дълг в началото на годината. Предложението обаче беше прието от мнозинството, както и целият закон. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм