За Украйна борбата за осигуряване на западни бойни танкове е само началото.

След като американските "Ейбрамс" и германските "Леопард" вече са насочени към фронтовата линия след месеци на пререкания между западните съюзници, военните специалисти в Киев насочват вниманието си към това, което смятат за логична следваща стъпка в усилията им да отблъснат руските нашественици - доставките на модерни изтребители.

Разговори с повече от половин дузина западни военни служители и дипломати потвърждават, че вътрешният дебат за снабдяването на Украйна с изтребители вече е в ход, като за това настояват украински официални лица с подкрепата на ястребово настроените балтийски държави, пише „Политико”.

САЩ ще изпратят 31 танка “Ейбрамс“ на Украйна

"Следващата естествена стъпка са изтребителите", заяви дипломат от северноевропейска страна.

Дебатът вероятно ще се окаже още по-оспорван от този за доставката на танкове. В Европа множество официални лица и дипломати заявиха, че техните правителства вече не смятат идеята за неосъществима, но опасенията от ескалация остават големи.

Вашингтон е казал на Киев, че доставката на самолети "за момента е забранена", заяви цитираният по-горе дипломат, но добави: "По този въпрос има червена линия, но миналото лято имахме червена линия за HIMARS [многоцелеви ракетни установки] и тя се премести. След това тя беше за бойните танкове - и това се промени."

Втори високопоставен пратеник от европейска сила също подчерта скоростта, с която се увеличават доставките на западно оръжие. "Изтребителите са напълно немислими днес, но може би ще проведем тази дискусия след две, три седмици".

Берлин: 14 танка „Леопард“ заминават за Украйна

Министрите на отбраната на съюзниците на Украйна ще проведат през февруари следващата среща на върха във военната база на САЩ в Рамщайн, Югозападна Германия, където се очаква авиацията и въздушната поддръжка да бъдат в центъра на вниманието.

Миналата седмица нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви пред парламента, че кабинетът му ще разгледа възможността за доставка на изтребители F-16, ако Киев поиска такива. "Ние сме отворени, няма табута", каза той.

Това последва коментарите от миналия месец на словашкия министър на външните работи Растислав Качер, който заяви пред Интерфакс-Украйна, че правителството му е "готово" да предаде на Киев изтребители МиГ-29 от съветската епоха и разговаря с партньорите от НАТО и украинския президент Володимир Зеленски как да стане това.

Германия дава зелена светлина за изпращане на „Леопард 2“ на Украйна

Други високопоставени политици са значително по-малко ентусиазирани. Германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността за доставка на изтребители в сряда, като се позова на необходимостта да се предотврати по-нататъшна военна ескалация.

"Няма да има доставки на изтребители за Украйна", заяви той. "Това беше изяснено много рано, включително от президента на САЩ".

Някои официални лица смятат, че дискусията в Рамщайн следващия месец ще бъде насочена по-скоро към изработване на план за действие при извънредни ситуации, в случай че в бъдеще се наложи спешно да се закупят изтребители, отколкото към постигане на споразумение за краткосрочни доставки.

Берлин: Разглеждаме искането на Полша да изпрати танкове на Киев

Европейските съюзници на Украйна предвиждат конфликт, който може да продължи още три до пет години или повече, и има опасения, че Западът е близо до границата на това, което може да предостави, без да предизвика краен отговор от страна на Москва.

Устойчиво нарастване

В началото на миналата година западните съюзници се споразумяха за "неписана политика" да не доставят на Украйна изчерпателен пакет оръжия веднага след инвазията от страх, че "ще предизвикаме сериозен отговор от страна на Русия", заяви трети високопоставен дипломат от друго европейско правителство.

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

Западът смяташе, че трябва да предоставя подкрепата си постепенно, като на всяка крачка оценява руския отговор.

"Много държави на Запад смятат, че ако снабдим Украйна с цялата техника, която те [ни] поискат в първата фаза на войната, ще има силна руска реакция, включително ядрена. Можете да наречете това процес на привикване на [Путин]", каза дипломатът.

Стратегията се изразява в бавна, но постоянно нарастваща тенденция в западната подкрепа - от противотанковите Javelins и преносимите системи за противовъздушна отбрана като Stingers до HIMARS, а напоследък и ракетите земя-въздух Patriot, танковете и бронираните машини.

ЕС не изключва удар по европейски спътници в околоземна орбита

Следователно доставката на самолети е "само въпрос на време", прогнозира същият дипломат.

Миналата седмица британският външен министър Джеймс Клевърли се срещна с високопоставени представители на САЩ във Вашингтон, за да обсъдят по-нататъшната военна подкрепа за Украйна, освен доставката на танкове. По-късно Клевърли отказа да каже дали тези разговори са обхванали доставката на изтребители, касетъчни бомби или ракети с далечен обсег.

"Няма да спекулирам с това какъв би бил характерът на бъдещата военна подкрепа", каза той. "Подкрепата ни се развиваше в зависимост от развитието на военните действия и от изискванията на украинците."

ЕС ще проведе среща на върха в Истанбул за войната между Украйна и Русия

Като островна държава обаче Великобритания ще бъде по-малко склонна да изпрати самолети в Украйна, отколкото да изпрати танкове и друго сухопътно военно оборудване, твърдят британски служители. Съществуват и опасения, че обществената подкрепа може да отслабне в условията на по-нататъшна ескалация.

Европейските дипломати са съгласни, че Западът първо ще иска да изчерпи всички други възможности за въздушна подкрепа, включително повече безпилотни самолети за нападение и евентуално ракети с далечен обсег. Наскоро Вашингтон одобри и пратка неуправляеми ракети Zuni от времето на Студената война, които украинската армия може да изстреля от своите самолети МиГ от съветската епоха.

Външните министри на ЕС одобриха нов транш военна помощ за Киев в размер на 500 млн. евро

Но тези пратеници посочиха и неотдавнашните решения на САЩ като доказателство, че Вашингтон се подготвя за дискусия относно самолетите.

През юли Камарата на представителите на САЩ одобри 100 млн. долара за обучение на украински пилоти за управление на американски изтребители, а през октомври Украйна обяви, че група от няколко десетки пилоти е избрана за обучение на западни изтребители.

„Ще го помним завинаги“: Зеленски се сбогува емоционално с вътрешния си министър

През август Колин Кал, заместник-министър на отбранителната политика, заяви пред репортери, че "не е изключено по пътя западните самолети да бъдат част от комбинацията" от оръжия, предоставени на Украйна.

Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников, заяви, че приоритетът на Киев след танковете е да си осигури реактивни самолети и че "извиненията" на съюзниците му не са непреодолими. Той е убеден, че Западът вече е убеден в необходимостта от внимателно, но последователно увеличаване на сложността на военните си дарения.

Той заяви, че украинските военновъздушни сили са насочили вниманието си към американски самолети F-16 и F-15, но са отворени и за други. По-голямата част от F-15 и F-16, притежавани от САЩ, са разположени в други региони, включително в Индийско-Тихоокеанския регион.

Подоляк: Обичам България, тя ни помага много

"В момента почти 50 държави използват F-15", казва Сак. "Не вярвам и за секунда, че Украйна не заслужава бойни самолети."

Логистичен кошмар

Изпращането на самолети обаче ще бъде сериозно логистично начинание за съюзниците на Украйна.

F-15 и F-16 се нуждаят от дълги и качествени писти, каквито Украйна няма. Експерти твърдят, че за Русия ще бъде лесно да забележи всеки опит за изграждане на оперативни бази и да ги удари.

САЩ ще обяви частната военна кампания „Вагнер“ за транснационална престъпна организация

Американските изтребители F-18 или шведските Gripens биха били по-подходящи, казва Джъстин Бронк, старши научен сътрудник по въздушна мощ в британския мозъчен тръст RUSI, тъй като те могат да излитат от по-къси писти за кацане и изискват по-малко поддръжка. Но и двата самолета са сравнително дефицитни.

Шведският министър на отбраната Пел Йонсон заяви пред „Политико” в сряда, че Швеция "няма непосредствени планове за изпращане на Gripens в Украйна".

Други бойни самолети, като например произведените във Франция Rafales, може да изискват значителен брой западни цивилни на място в Украйна, за да ремонтират самолетите и да ги подготвят за полети. Тези хора автоматично ще се превърнат в мишени за руски атаки.

Фондът на ООН за населението (UNFPA) осигури мобилни родилни клиники в Украйна

Но запитан дали даряването на самолети би представлявало ескалация, френски правителствен служител посочи, че Украйна вече е получила от Запада "супер жестоки" оръжия, като например оръдия Caesar .

"Казваме, че всичко, което изпращаме, трябва да бъде за отбранителни цели, но след като оборудването е доставено, то е в техни ръце", каза служителят. "Аргументът, че ще са необходими офицери на НАТО в Украйна, беше същият и за Patriots. Ние все пак ги изпратихме." 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм