"Има държави, които много обичам и тази любов особено ярко се проявява по време на войната. България е една от тези държави", каза съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк пред руската блогърка Юлия Латинина.

"Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история", казва Подоляк в интервюто, цитирано от “Сега“. Така той коментира статията в Die Welt, която разказва за тайната оръжейна помощ, оказана от България в първите дни на руското нападение.

САЩ ще обяви частната военна кампания „Вагнер“ за транснационална престъпна организация

"Не съм готов да коментирам българското правителство от гледна точка на военната помощ, която е обемна, която оказаха на Украйна особено в първата седмица на войната. Мисля, че българското правителство може да разкаже за това детайлно, ако смята, че е нужно", казва той.

Според него България е сред държавите, които още в първите дни видяха какво точно се опитва да направи Русия в Украйна.

Фондът на ООН за населението (UNFPA) осигури мобилни родилни клиники в Украйна

"Те разбраха основното - Русия нападна без всякакви мотиви Украйна, убива граждани, нахлу на цялата територия (на Украйна - б.р.). Държави като Полша и България, не изключвам и моите любими прибалтийски държави, заявиха от първия ден, че ще дадат вскичко, което могат, ще помогнат с каквото могат", казва още Подоляк.

Той обеща след края на войната да направи таблици, в които да опише детайлно всичката помощ, получена от партньорите по време на войната – като пари, оборудване, въоръжение, горива и т.н.

Среща на върха в Рамщайн: Западът е единен в помощта за Украйна, няма решение за германските „Леопарди“

"Ще опиша това в таблица и особено за първите особено тежки дни кой и с какво помогна", допълни той.

Латинина пита за българската помощ и обърна внимание, че материалът в Die Welt е публикуван преди очакваното решение на Германия за танковете "Леопард", от които  Украйна се нуждае.

В същото време известният украински военен коментатор Олександър Коваленко написа в Телеграм, че България е била една от трите страни, които са дали тежко въоръжение на Украйнав началото на конфликта. Коваленко говори за гаубици Д-20 и 122-мм БМ-21 "Град".

Украйна съобщи за задържането на 7 руски агенти близо до Днепър

“Именно България бе от първите, които предложи ремонтните си заводи за поправка на повредената в боевете украинска техника. А сега обемите на тази помощ е в пъти повече", пише Коваленко, цитиран от “Сега“.

Той твърди, че България е предала на Украйна и танкове Т-72М1, както и известно количество авиационна техника, но не споменава точно каква.

“Да не говорим за логистичния фактор. Но много неща ще станат известни след края на войната. За това - България, благодаря!", казва Коваленко.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм