Американското правителство ще обяви руската частна военна кампания (ЧВК) "Вагнер" за транснационална престъпна организация, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от БТА.

„Убиха го с чук в главата“: Бивш командир на „Вагнер“ избяга в Норвегия от страх за живота си

Това определение ще позволи на САЩ и другите страни да ограничат международния бизнес на наемническата армия и международната ѝ мрежа от поддръжници.

Следващата седмица американското правителство ще наложи конкретни санкции срещу Групата "Вагнер", посочи Кърби. Той не уточни какви ще бъдат те.

"Вагнер" е престъпна организация, отговорна за зверства и нарушения на човешки права в Украйна и по света, заяви Кърби и добави, че има нарастващо съперничество между "Вагнер", руската армия и руски министерства. Вашингтон вижда напрежение например между частната военна компания и руското министерство на отбраната, заяви той.

Путин: Да се прекрати в Русия действието на устава на СЕ и на Конвенцията за защита правата на човека

Кърби допълни, че през последните седмици "Вагнер" са получили доставка на оръжие и от Северна Корея.

На 18 ноември по думите му от Русия за КНДР е заминал влак, който е бил натоварен в Северна Корея и на следващия ден се е върнал в Русия. Има визуални доказателства за това, добави той. Предполага се, че ще има още доставки на оръжие от КНДР.

Групата "Вагнер" се притежава от Евгений Пригожин, доверено лице на руския президент Владимир Путин. В Украйна понастоящем в редовете на частната армия воюват около 50 000 бойци, каза Кърби. По думите му сред тях има 10 000 наемници и 40 000 затворници.

Лондон: Великобритания ще подкрепя Украйна „до победа“

"Най-накрая ЧВК "Вагнер" и американците са колеги. От сега нататък нашите отношения могат да се нарекат "конфликт между престъпни кланове", реагира иронично Пригожин на новината снощи.

Наскоро той се похвали, че дори купува американско оръжие въпреки санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна.

Близкият до Путин Пригожин е издирван от ФБР за намеса в президентските избори в САЩ. То дори е обявило парична награда за залавянето му.

Пригожин написа отворено писмо до Белия дом, в което го пита какво престъпление е извършила организацията му.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм