Бивш командир от руската наемна група "Вагнер", който потърси убежище в Норвегия, говори за това как се страхува за живота си в интервю, направено миналия месец в Русия с Guardian.

САЩ: Северна Корея е продала оръжия на руската група Вагнер

26-годишният Андрей Медведев каза, че в Украйна е бил свидетел на убийството по бърза процедура на бойци на "Вагнер", обвинени от собствените им командири в неподчинение на заповеди.

Андрей Медведев, снимка: Twitter

След като избягал от поделението си, той преминал границата с Норвегия близо до долината Пасвикдален малко преди 2 сутринта местно време миналия петък, където бил арестуван и задържан от гранична охрана.

Той е подал молба за убежище в Норвегия“, съобщи Тарей Сирма-Телефсен, началник-щаб на полицията във Финмарк, Северна Норвегия.

Руската компания „Вагнер“ се опитва да привлече над 1500 криминални престъпници, за да воюват в Украйна

Медведев е първият известен войник от групата "Вагнер", воювал в Украйна, за да избяга в чужбина.

Преди да напусне Русия, Guardian разговаря с Медведев в няколко телефонни обаждания, в които той описва подробно времето, през което се бие с "Вагнер" в Източна Украйна.

„Аз се сражавах в Бахмут, командвайки първия отряд на 4-ти взвод на 7-ми щурмови отряд“, каза Медведев на 20 декември, добавяйки, че се е укривал в Русия, откакто е напуснал „Вагнер“ през юли.

Тяло на дете намерено в развалините на Днепър, над 20 души все още са в неизвестност (видео и снимки)

"Вагнер", управляван от Евгений Пригожин, близък съюзник на Владимир Путин, изигра ключова роля в продължилата месеци руска офанзива срещу източноукраинския град Бахмут.

Медведев разказа, че неговата част е съставена предимно от бивши затворници, които са били хвърлени в битките като „пушечно месо“ (бел.ред. - разговорен израз, отнасящ се до войници, които лесно ще бъдат пожертвани в бой).

Руското и беларуското знаме са забранени на турнира по тенис Australian Open

За да подсили редиците си, "Вагнер" е вербувал около 40 000 затворници от затвори в цяла Русия, според оценки на западното разузнаване и руски правозащитни групи.

„Затворниците се използват като пушечно месо. Дадоха ми група осъдени. В моя взвод само трима от 30 души оцеляха. След това ни бяха пратени още затворници и много от тях също умряха”, каза той. 

Медведев също така твърди, че знае за най-малко 10 убийства на войници на Вагнер, които не са се подчинили, и е бил свидетел на някои лично.

Украински военни се обучават в САЩ за работа със системата „Пейтриът“

Командирите ги изведоха на стрелбище и ги разстреляха пред всички. Понякога беше застрелян един човек, понякога те бяха разстреляни по двойки“, каза той.

Медведев описа как е нараснало недоволството му от "Вагнер", след като е бил свидетел на убийството и малтретирането на руски затворници, които са били доведени на фронта от "Вагнер".

Той сподели, че е решил да избяга в началото на юли, след като договорът му е бил многократно удължаван от "Вагнер" без негово съгласие.

Путин: Киев следва разрушителна линия с нарастващите доставки на западни оръжия

Медведев също разказа, че е командвал Евгений Нужин, осъден убиец, вербуван от "Вагнер", който се предаде на украинските сили, но по-късно беше предаден на Русия и екзекутиран.

По това време Пригожин излезе с изявление, в което се казва, че клипът, показващ Нужин, убит от удар с чук в главата, трябва да бъде озаглавен „куче получава кучешка смърт“.

Петима убити и 27 ранени, шест от които деца, след руски ракетен удар по жилищна сграда

Страхувам се, че моята съдба ще бъде същата като тази на Нужин, че проговорих. Страхувам се за живота си“, каза Медведев през декември, докато се укриваше в Русия.

Той заяви, че е готов да разкаже всичко, което знае за групата "Вагнер", нейната дейност и Пригожин.

В изявление, публикувано в каналите му в социалните медии в понеделник, Пригожин потвърди, че Медведев е бивш войник на "Вагнер".

Правозащитната група Gulagu.net, която поддържа връзка с Медведев от пътуването му до Норвегия, също публикува интервю с бившия войник, в което той описва подробно своето драматично бягство. 

Украйна: Нови експлозии в района на Киев

„Когато бях на на границата, чух кучешки лай, обърнах се, видях хора с факли, на около 150 метра да бягат в моята посока. Чух два изстрела, куршумите профучаха“, разказва Медведев в едно видео. 

Норвежкият адвокат на Медведев, Бринюлф Риснес, каза пред Би Би Си, че Медведев е задържан в Осло, където е изправен пред обвинения в незаконно влизане в страната.

Риснес каза, че клиентът му вече не е в ареста, а на „сигурно място“, докато случаят му се анализира. 

Русия заяви, че силите й са завършили “освобождението на Соледар“

Ако той получи убежище в Норвегия, това обвинение за незаконно влизане ще бъде оттеглено автоматично. Той е заявил, че е готов да говори за опита си в групата "Вагнер" пред хора, които разследват военни престъпления“, каза Риснес.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм