Президентът Владимир Путин разкритикува "разрушителната" политика на Киев и нарастващите доставки на западни оръжия за Украйна в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от Кремъл.

Путин заяви, че Киев следва "разрушителна линия" и че е "заложил на засилване на военните действия с подкрепата на западните спонсори, които увеличават доставките на оръжия и военно оборудване", съобщиха от Кремъл. Той също така обвини Киев, че е отхвърлил предложението му за прекратяване на бойните действия на Коледа, която се отбелязва на 7 януари в Русия и Украйна. По това време Украйна отхвърли предложението като руски трик, за да се спечели време за прегрупиране на силите.

Русия заяви, че силите й са завършили “освобождението на Соледар“

Този уикенд Великобритания обеща 14 танка Challenger 2 на Украйна, с което стана първата западна държава, доставила тежки танкове след молби от страна на Киев.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви този уикенд, че Украйна може да очаква още тежки оръжия след молбите на Киев.

От своя страна турското президентство заяви, че "президентът Ердоган е готов да улесни и да посредничи за установяването на траен мир между Русия и Украйна".

Доц. Шаламанов пред Дарик: Капитулация на Зеленски би довела до преки заплахи за България

Кремъл съобщи също, че Путин и Ердоган са обсъдили размяната на руски и украински военнопленници, включително ранени войници.

Двамата президенти са потвърдили приоритетите – доставки на руски газ и създаване в Турция на регионален газов хъб, съобщава пресслужбата на Кремъл.

Президентът на Русия и президентът на Турция са разгледали и реализацията на договореностите за извозването на зърно от Украйна и доставките на продукти и торове от Русия, съобщава пресслужбата на Кремъл.

Русия и Украйна си разменят повече от 40 военнопленници

„Разгледан е ходът на реализация на „пакетните“ истанбулски договорености от 22 юли 2022 г. за извозване на украинското зърно от черноморските пристанища и разблокиране на доставките на продукти и торове от Русия“, се казва в съобщението. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм