ските и украинските комисари по правата на човека след среща в турската столица се споразумяха днес да разменят повече от 40 военнопленници.

Татяна Москалкова, руски комисар по правата на човека, и Дмитро Любинец, комисар на украинския парламент по правата на човека, се срещнаха в Анкара в рамките на международна конференция за бъдещето на правата на човека през ХХI век.

Москалкова съобщи, че са преразгледали списъците на някои военнопленници и са решили да освободят повече от 40 от тях.

Путин посрещна лидерите на Армения и Азербайджан в опит да посредничи за мирно споразумение

"Поисках съдействие от Любимец за събирането на някои украински граждани със семействата им в Русия. Тъй като хуманитарните коридори от време на време не работят, тези с тежки заболявания също се нуждаят от помощта на омбудсмана", обясни тя.

Москалкова добави, че е била обсъдена и дейността на Международния комитет на Червения кръст, като каза, че Червеният кръст е помогнал за доставянето на писма до семействата на заложниците.

Путин благодари на Ердоган за ролята му в при размяната на военнопленници с Киев

"С помощта на армията и специалните служби се опитваме да открием лицата, чието местонахождение е неизвестно", добави тя.

От своя страна Любинец заяви, че Русия е успяла да открие 22 души и че те вече са се завърнали в родината си. Той добави, че по време на срещата са обсъдили и няколко хуманитарни въпроса.

Москалковасъщо така заяви, че в момента Турция е едно от най-подходящите места в това отношение за обмен на ранени и пленници.

След края на срещата тя каза, че въпреки логистичните предизвикателства, на срещата са присъствали повече от 30 представители на световната общност на омбудсманите.

Първо интервю на украинския пехотинец: Биха ни с пръчки, електрошок и игли под ноктите

Добави, че председателят на турския парламент Мустафа Сентоп се е срещнал с нея.

Москалкова заяви, че тъй като поради войната няма дипломатически контакти между Русия и Украйна, разговорите са проведени между омбудсманите на Русия и Украйна.

"Вчера обсъдихме 10 групи проблеми. Например обсъдихме предоставянето на конкретни документи по проблема с доставянето на пенсиите на хората. На някои места няма архиви за работата на лицата и тези документи не са налични; някои хора настояха за тяхното преструктуриране", каза тя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм