Руският президент Владимир Путин посрещна в черноморския град Сочи лидерите на Армения и Азербайджан в опит да посредничи за решаването на дългогодишния конфликт между двете съседни държави, които са бивши съветски републики, предаде Асошиейтед прес.

Путин се срещна първо с арменския премиер Никол Пашинян в президентската резиденция в Сочи, като заяви, че консултациите имат за цел гарантирането на мир и стабилност и деблокирането на транспортна инфраструктура, с което да се помогне за икономическото и социалното развитие на Армения.

Путин домакин на преговори между Армения и Азербайджан в понеделник

В момента Ереван и Баку са в обтегнати отношения заради дългогодишния конфликт за района Нагорни Карабах. Нагорни Карабах е част от Азербайджан, но след приключилата през 1994 г. сепаратистка война там е под контрола на етнически арменци, подкрепяни от арменската армия.

Русия е най-близкият съюзник и спонсор на Армения, където има военна база, но поддържа топли отношения и с Азербайджан, отбелязва АП.

"Виждаме как подхождат колегите ни към случващото се на Арменско-азербайджанската граница и около Нагорни Карабах", каза днес руският президент. "Този конфликт продължава от десетилетие и ние трябва да го прекратим", допълни той.

Вахагн Хачатурян: България е доверен партньор

Консултациите на Путин с арменския премиер Никол Пашинян и с азербайджанския президент Илхам Алиев засягат изпълнението на мирното споразумение от 2020 г., което бе постигнато с посредничеството на Москва. По време на шестдневната война през 2020 г. Азербайджан си върна контрола върху обширни територии от Нагорни Карабах и съседни области, които десетилетия наред бяха под контрола на арменски части. При боевете загинаха повече от 6700 души. Русия разположи в региона мироопазващ контингент от около 2000 военни.

През септември имаше нова вълна от насилие, при която загинаха повече от 200 военни и от двете страни.

Армения обвини Азербайджан в „неописуеми зверства“

Днес Пашинян каза, че ще настоява Азербайджан да изтегли частите си от зоната в Нагорни Карабах, в която са разположени руските мироопазващи сили и да освободи арменски военнопленници.

Според руски информационни агенции тема на разговорите между държавните лидери е било и изтеглянето на руските сили.

На срещата си с Алиев Путин е изтъкнал необходимостта от активизиране на работата на съвместната тристранна група, в която участват вицепремиерите на Русия, Азербайджан и Армения, отбелязва ТАСС.

"Днешната тристранна среща, която ще се състои малко по-късно, няма да бъде първата. По ваша инициатива проведохме такива консултации и виждам, че те дадоха много добър тласък на процеса на нормализация“, обърна се Алиев към руския държавен глава.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм