Арменският министър-председател Никол Пашинян използва изказването си пред ООН, за да обвини Азербайджан в "неописуеми жестокости" по време на последните сблъсъци между двете държави.

Миналата седмица се разразиха сражения между кавказките държави, при които загинаха близо 300 души.

Пелоси осъди „смъртоносните атаки“ на Азербайджан срещу Армения

"Съществуват доказателства за случаи на изтезания, осакатяване на пленени или вече мъртви военнослужещи, многобройни случаи на извънсъдебни убийства и лошо отношение към арменски военнопленници, както и унизително третиране на телата", заяви Пашинян пред Общото събрание на ООН.

Прекратени са граничните обстрели между Киргизстан и Таджикистан

"Мъртвите тела на арменски военнослужещи от женски пол са били осакатявани, а след това гордо записвани на видео от азербайджанските военнослужещи."

Докато Пашинян говореше, външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, който този уикенд трябва да направи обръщение към световния орган, наблюдаваше безучастно.

Киргизстан съобщи за тежки сражения с Таджикистан

Пашинян продължи: "Няма съмнение, че извършването на такива неописуеми зверства е пряк резултат от десетилетната политика на насаждане на антиарменска омраза и враждебност в азербайджанското общество от страна на политическото ръководство."

Той също така обвини Азербайджан, че е обстрелвал граждански обекти и инфраструктура дълбоко в територията на страната му. Разселени повече от 7600 души, както и че трима цивилни са загинали, а двама са изчезнали.

Путин: Русия е в състояние да посредничи в азербайджанско-арменския конфликт

"Това не беше граничен сблъсък. Това беше пряка, неоспорима атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Армения", каза той.

Речта идва само няколко дни след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за мир между двете страни. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм