Руският президент Владимир Путин благодари на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за ролята му в преговорите за размяната на военнопленници между Москва и Киев, предаде ТАСС.

"Както знаем, турският президент Ердоган вече изигра доста значителна роля в разрешаването на редица въпроси, включително свързаните с размяната. Той на практика участваше лично в тази работа и, както е известно, има резултат, така че ние и за това сме благодарни," каза държавният глава на Русия пред журналисти в казахстанската столица Астана.

Путин: Целта на Русия не е унищожаването на Украйна

Путин каза също така, че Ердоган е предложи да се структурират зърнените потоци от Украйна, за да бъдат изпратени към най-бедните страни.

Той беше активен участник в организирането на износа на зърно от Украйна. Вярно е, че за съжаление това зърно не отива или в минимално количество отива в най-бедните страни в света чрез ООН, но това е друг въпрос. Обсъдихме и това по време на разговорите ни вчера и той се изказа за това по някакъв начин да се структурират потоците от зърното и най-вече да се изпращат в най-бедните страни, каза руският президент.

Ердоган: Турция се обявява за справедлив край на войната между Русия и Украйна

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.  

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм