След като украинският морски пехотинец Михайло Дианов бе освободен от руски арест, снимката му шокира света.

Боецът от Азовстал прекарва четири месеца в руски плен. Сега той говори за първи път за преживяванията и разказва за мъченията, унижението и болката.

Зеленски: Кое ни кара да правим това, което изглежда невъзможно? (видео)

След четири месеца в руски плен, ръката му е подута и неестествено изкълчена. През септември той бе освободен при размяна на затворници с 215 други военнопленници. В интервю сега той разказва за престоя си в затвора „Оленивка“, който описва като „концентрационен лагер“.

„Отнасяха се с нас като с животни“, казва мъжът пред Sky News. Дианов съобщава, че е бит с пръчки, електрошокове и игли под ноктите. Той бил поставен в изолация и измъчван, като дава за пример да вземе зрънце от земята и да го изяде.

„В Азовстал си мислехме, че това е краят“, разказва той.

Зеленски: Успехите на украинската армия „не се ограничават до Лиман“

Отслабнах с 40 килограма: „Единственото нещо, за което мислиш, е храната“

Михайло Дианов е свалил общо 40 килограма за четири месеца, съобщава той. „Беше невъзможно да се яде. Даваха ни 30 секунди за всяко хранене. За 30 секунди трябваше да изядеш всичко, което можеш.

Той казва: „Повярвайте ми, когато затворите очи след месец глад, забравяте семейството си, страната си, всичко. Единственото нещо, за което мислите, е храната.“

Британското разузнаване: Освобождаването на град Лиман е ключово

Дианов е бил с други бойци в затвора „Оленовка“ в окупирания от Русия Донецк. Той казва, че е бил натъпкан в блок, предназначен за 150 души, а самият той е прекарал време с още 800 други затворници. Пространството било толкова тясно, че мускулите на краката му атрофират, ходенето за него е предизвикателство.

Дианов бил със счупена дясна ръка в Мариупол. Има негова снимка оттогава с прашка на ръката.

Когато попада в плен, бива опериран - с форцепс и без упойка. Раната не е зараснала, ръката изглежда неестествено изкълчена.

Освободиха 144 украински войници

„Всички са травматизирани“, казва той, като разкрива как се е чувствал след момента на освобождаването. „Бяхме съблечени напълно голи. Махнаха ни гипсовете, всичко. Претърсиха ни. И тогава трябваше да клякаме така пет часа“, спомня си мъжът. „Не знаехме какво ще ни се случи. След това ми завързаха очите с тиксо.“ Одраскването на носа му все още показва точно къде.

Той пътувал 36 часа със залепени очи. Едва след като махат тиксото, той установява, че е в Украйна. Сега трябва да качи 20 килограма, след това му предстои нова операция на ръката. Но дори и ръката му да заздравее, психологическите последствия вероятно ще останат за дълго време. „Всички са с травми“, казва той, „смятам се за психически силен човек, но много неща са загубили стойността си за мен.“

Възстановяването на Мариупол може да отнеме 3 до 5 години

Sky News пише, че трудно биха могли да се проверят условията в затвора. Съпругата на друг освободен боец ​​от Азовстал обаче съобщи за подобни преживявания на мъжа си. Тя също говорела за „концентрационен лагер“. Ако е вярно, явно има нарушаване на Женевските конвенции, пише изданието.

По думите на Дианов хиляди украински военнопленници все още се намират в затвора в „Оленовка“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм