Великобритания ще подкрепя Украйна, докато не спечели войната, заяви днес британският външен министър в отговор на гневната реакция на Москва от решението на Лондон да изпрати танкове.

"Посланието, което изпращаме на Путин - и, честно казано, на всеки друг, на когото му е интересно да наблюдава, е, че сме поели ангажимент да подкрепяме украинците, докато не победят", заяви Джеймс Клевърли по време на посещение във Вашингтон.

„Убиха го с чук в главата“: Бивш командир на „Вагнер“ избяга в Норвегия от страх за живота си

"Това, което Путин трябва да разбере, е, че ние ще имаме стратегическата издръжливост да останем с тях, докато работата не бъде свършена, и най-доброто, което може да направи, за да запази живота на собствените си войски, е да признае това", каза той в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Тяло на дете намерено в развалините на Днепър, над 20 души все още са в неизвестност (видео и снимки)

Клевърли, който по-късно във вторник ще проведе разговори с държавния секретар Антъни Блинкен, е на посещение в САЩ и Канада, след като Великобритания стана първата страна, която удовлетвори искането на Украйна за западни тежки танкове.

Министър-председателят Риши Сунак заяви, че неговото правителство ще предостави 14 танка Challenger 2.

ЕС отпусна първите 3 млрд. евро от помощта за Украйна за тази година

Европейските страни вече са доставяли на Киев модернизирани версии на съветски танкове, а САЩ и Франция са поели ангажимент за по-леки версии, като Вашингтон изпраща бронирани машини Bradley.

Клевърли заяви, че Великобритания е решила да изпрати танкове на украинците, защото "това, от което признаваме, че те се нуждаят, е способността за силен отпор на изток и на юг" - райони, които Русия се опитва да завземе след инвазията си, започнала преди близо 11 месеца.

Руското и беларуското знаме са забранени на турнира по тенис Australian Open

Клевърли заяви, че Великобритания се ангажира да разгледа възможността за оказване на друга помощ на Украйна в зависимост от нейните нужди.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм